Direct naar artikelinhoud

Kot in Leuven wordt stilaan onbetaalbaar

Een kot in Leuven dreigt hoe langer hoe meer onbetaalbaar te worden. In vergelijking met 2010 zijn de kamerprijzen tot 11 procent gestegen.

Betaalde je in 2010 voor een kot met basiscomfort en een 10-maandencontract nog gemiddeld 270 euro per maand, dan was dat in 2012 al 300 euro. Ook de studentenkamers met een 12-maandencontract zijn gemiddeld 11 procent duurder geworden, zo stelt het jaarverslag 2012 van de KU Leuven. Zowel de kamers met basiscomfort als de iets luxueuzere kamers.

Oorzaak van de stijging: de oeroude economische wet van vraag en aanbod. "Er zijn gewoon te weinig kwaliteitsvolle koten in Leuven om te kunnen spreken van een gezonde markt", zegt Ludo Clonen, directeur van de huisvestingsdienst van de KU Leuven. "Met als gevolg dat de huurprijzen jaar na jaar blijven stijgen. We zitten ook met een vicieuze cirkel. Door berichten over kotenschaarste gaan studenten almaar vroeger op zoek naar een goede kamer, uit angst dat ze anders niets meer zullen vinden. De verhuurders kennen die angst, spelen daar op in en merken dat ze wegkomen met hun hogere prijzen."

Nochtans zijn er tot augustus nog voldoende kwalitatieve koten beschikbaar, benadrukt Clonen. "Pas is september is er echte schaarste. Tegenwoordig zit liefst 87 procent van de Leuvense studenten op een studentenkamer. Dat komt door de toename van Erasmusstudenten uit het buitenland, maar ook studenten van hier trekken steeds vaker op kot."

Maar met de felle prijsstijgingen vreest Clonen dat de limiet stilaan in zicht komt. "Op een bepaald moment is pendelen meer aangewezen dan op kot gaan. We willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de prijzen hier democratisch blijven." Op dit moment telt Leuven ook 3.000 gesubsidieerde kamers waarvan de huurprijs wordt afgestemd op het gezinsinkomen. De huurprijs schommelt tussen 104 en 266 euro. "Het zou interessant zijn om daar meer op in te zetten. Want er staan nu al 400 mensen op de wachtlijst die we moeten teleurstellen."

De KU Leuven heeft ook plannen om koten bij te bouwen, om de kloof tussen vraag en aanbod te overbruggen. Tegen 2016 zou de stad 3.000 extra kamers moeten tellen.