Direct naar artikelinhoud

Balaban schiet Brugge naar Europa

Brugge l Emilio Ferrera heeft zijn opdracht bij Club Brugge volbracht. Europees voetbal was gevraagd, Europees voetbal kreeg het, dankzij topschutter Bosko Balaban. Brugge won met 3-0 en werd zo derde in de stand. Gert Verheyen kon zich geen beter afscheid voorstellen.

Door Hilde Van Malderen

In Brugge stond gisteren alles in het teken van Gert Verheyen. De Brugse kapitein nam afscheid na achttien jaar profvoetbal en dat deed hij het liefst met een Europees ticket. Brugge had daarvoor genoeg aan een gelijkspel tegen Genk, dat in zijn bestaan nog maar twee keer kon winnen in het Jan Breydelstadion.

Van bij de aftrap was duidelijk dat dit een best genietbare wedstrijd zou worden. Als een harmonica vielen Brugge en Genk aan. De dominantie wisselde voortdurend van kant. Het regende kansen en daarin bleek Brugge iets efficiënter dan Genk.

Voor Genk was het in de eerste helft telkens net niet. Terwijl Kevin Vandenbergh en Thomas Chatelle twee mooie kansen lieten liggen, haalde Bosko Balaban vernietigend uit zijn met zijn rechter. Hij zwiepte een vrijtrap op zijn Balabans binnen: 1-0. Brugge zat op rozen voor Europa.

Ook in de tweede helft kreeg het publiek een open wedstrijd. Genk geloofde nog volop in een overwinning en trok meteen ten strijde. Maar in de 60ste minuut verspeelde het onnodig kansen toen Gert Claessens Balaban in de zestien omver duwde. De Kroaat knalde de penalty hoog in doel (2-0) en besliste zo op zijn eentje de wedstrijd. Zijn twaalfde en dertiende goal van het seizoen versterken ongetwijfeld zijn onderhandelingspositie voor een mogelijke contractverlenging.

Genk liet nog mooie dingen zien maar de aansluitingstreffer kwam er niet meer. Integendeel. Brugge hield het hoofd koel en verzekerde zich uiteindelijk nog vrij simpel van Europees voetbal. Clement kopte de 3-0 binnen en het werd voor Genk een triestige afgang.

Na alle perikelen sluit Brugge het seizoen alsnog met een positieve noot af. Emilio Ferrera doet dus waarvoor hij naar Brugge is gehaald. De Spaanse Belg klokt af op vier zeges en één gelijkspel. Dat is meer dan voldoende en biedt perspectieven voor volgend jaar.

Voorzitter Jos Vaessen van Genk had zich ongetwijfeld iets anders voorgesteld van het seizoen. Vorig jaar dwong zijn ploeg in allerlaatste instantie nog Europees voetbal af. Toch moest René Vandereycken wijken. Onder Hugo Broos deed de club het heel wat minder goed. Genk eindigt op een teleurstellende vijfde plaats.