Direct naar artikelinhoud

'Jacht op de buitenlandse nummerplaat is open'

De Vlaamse overheid opent de jacht op bestuurders die met een buitenlandse nummerplaat de inschrijvingstaks en verkeersbelasting proberen te ontduiken. 'Eén op de vier personen met zo'n plaat is niet in orde.'

"Wie in Vlaanderen woont, moet zijn wagen hier ook inschrijven en verkeersbelasting betalen", zegt David Van Herreweghe, administrateur-generaal bij de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel). "We gaan daar strenger op controleren."

Wat betekent dat concreet?

"Samen met de lokale politie gaan we systematische, gerichte wegcontroles houden. Zo'n één keer per maand. We maken daarbij gebruik van camera's met nummerplaatherkenning. Tijdens een recente controle in Sint-Genesius-Rode liepen 37 bestuurders tegen de lamp. Een vierde van de gecontroleerde bestuurders met buitenlandse nummerplaat is niet in orde."

Om welke bestuurders gaat het precies?

"Vooral bestuurders met een Franse, Nederlandse of Luxemburgse nummerplaat. Wat je vaak ziet, is dat ze postbusvennootschappen oprichten in pakweg Luxemburg om hier inschrijvingstaks en verkeersbelasting te ontwijken. En dat ze in Luxemburg evenmin betalen. Wegcontroles is de enige manier om deze overtreders te klissen. Niet zelden rijden ze in dure wagens: Porsches, Aston Martins, Maserati's. In dat geval gaat het toch al snel om duizenden euro's die ze niet betalen.

"Automobilisten met een buitenlandse firmawagen mogen hier wel met een buitenlandse plaat rondrijden, maar moeten een btw-attest voorleggen."

Wat riskeren overtreders als ze geklist worden?

"Bovenop alle achterstallige belasting komt een boete van 250 euro. Weigeren ze die te betalen, dan zal de boete verder oplopen. En bij de tweede 'positieve' controle wordt de wagen in beslag genomen."

Het fenomeen is al lang bekend. Waarom wordt er nu pas tegen opgetreden?

"We kunnen niet alles tegelijk doen: eerst hebben we ons gefocust op de controle van landbouwvoertuigen en taxi's. Nu zijn de buitenlandse nummerplaten aan de beurt."