Direct naar artikelinhoud

Rechters oordelen milder over vrouwen

Wanneer vrouwen voor een rechtbank komen, worden ze volgens onderzoek minder zwaar gestraft dan mannen.

Onderzoekers van de rechtsfaculteit van de universiteit van Rijsel namen in een nieuwe, grootschalige studie de 1.228 vonnissen van diverse rechtbanken in Frankrijk onder de loep.

Hun conclusie is duidelijk: vrouwen kunnen op een grotere clementie van magistraten rekenen dan mannen.

"De beslissingen die genomen worden over vrouwen zijn milder dan die over mannen", zegt onderzoeker Thoma Léonard in het Franse blad La Croix. "Vrouwen worden zachter aangepakt. Wanneer ze veroordeeld worden tot een gevangenisstraf is de kans groter dat het om een straf met uitstel gaat dan bij mannen."

Ook bij financiële straffen doen vrouwen hun voordeel: gemiddeld moeten vrouwen een minder hoge boete ophoesten dan mannen die een gelijkaardig misdrijf begaan hebben.

Volgens de wetenschappers ondervragen rechters vrouwen langer over hun gezinssituatie dan mannen. Bij mannen blijft het meestal bij de vraag of ze kinderen hebben. "Je zou de indruk krijgen dat mannen voor rechters het probleem zijn, terwijl vrouwen een probleem hebben", concludeert Léonard.

Vraag is of dat enkel en alleen aan de rechters ligt. Vrouwen gedragen zich voor een rechtbank ook helemaal anders dan mannen, zo blijkt uit de studie. Ze komen minder in opstand, zijn meegaander en vriendelijker. De kans is dat ook groot dat een rechter hun eerder het voordeel van de twijfel zal geven of dat het niet lang zal duren vooraleer de vrouw in kwestie weer mee kan draaien in de samenleving.

Daarenboven zijn rechters het ook veel minder gewend om met vrouwen om te gaan in hun rechtszaal. Amper vijf procent van de veroordeelden is een vrouw.