Direct naar artikelinhoud

1 op 7 werknemers drinkt te veel alcohol

Maar liefst een op de zeven Belgische werknemers drinkt te veel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Open Vld weigert nochtans het alcoholplan goed te keuren omdat het om het probleem 'van een beperkte groep gaat'.

"Onze maatschappij heeft meer nood aan vrijheid, we moeten mensen terug meer verantwoordelijkheid geven, in plaats van een overrestrictieve overheid". Dat liet Alexander De Croo (Open Vld) zich ontvallen op Radio 1 in reactie op de boycot van Open Vld van het alcoholplan van minister Laurette Onkelinx (PS). Open Vld vindt het te streng. "Anderen moeten niet boeten voor het probleem van een beperkte groep", klonk het.

Uit een studie die HR-dienstverlener Securex uitvoerde bij meer dan duizend Belgische werknemers naar overmatig alcoholgebruik, blijkt nu dat 15 procent van de Belgische werknemers te veel drinkt, waardoor de kans op leverziekte, hartziekte, kanker, depressie en ongevallen verhoogt.

Waar in 2010 nog een daling van 5 procent ten opzichte van het jaar voordien werd genoteerd, zijn we drie jaar later terug bij af, waarschuwt Securex. De daling in 2010 was vermoedelijk te danken aan het rookverbod in openbare ruimtes sinds 2009. Want roken en drinken gaan vaak samen.

Tolerantie

Maar de diepere oorzaken van alcoholmisbruik op het werk liggen niet op het werk zelf, stelt Bart Garmyn, Regional Manager Health and Safety bij Securex. "Onze maatschappij gaat heel tolerant om met alcoholconsumptie, en de werkplek is daar een weerspiegeling van."

"Verbazen doen deze cijfers me niet", zegt dokter Rita Verrando van het Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen Limburg. Alcohol is een maatschappelijk aanvaarde drug in België. Zeker als je ziet dat we er zelfs niet in slagen de minimumleeftijd op te trekken zoals bij onze noorderburen." Een betere preventie is ook de verantwoordelijkheid van de werkgever, vindt Verrando. "Het is de directeur die het goede voorbeeld moet geven door geen alcohol te schenken tijdens de werkuren".

Geconfronteerd met de cijfers, nuanceert De Croo zijn uitspraak. "Wij zijn absoluuut voorstander van een doorgedreven alcoholpreventie en van meer aandacht voor de alcoholproblematiek op de werkvloer", laat de woordvoerder van Alexander De Croo weten. "Wij zijn niet tegen een alcoholplan."