Direct naar artikelinhoud

Huren zorgwekkend veel duurder

Huren wordt steeds duurder, zo blijkt uit cijfers van Century 21. Volgens de vastgoedspecialist zijn huurprijzen van appartementen in 2013 met bijna 15 procent gestegen.

De huurprijzen van appartementen die dit jaar (opnieuw) op de markt kwamen werden door Century 21 vergeleken met soortgelijke appartementen in 2012. Uit de vergelijking blijkt dat de huurprijzen in een jaar tijd met 14,8 procent stegen van 631 euro naar 740 euro.

De vastgoedspecialist spreekt over een zorgwekkende evolutie, die vooral in Vlaanderen voelbaar is. De stijging komt door een groeiend onevenwicht tussen vraag en aanbod. "Het aantal huurpanden op de markt daalt, terwijl het aantal kandidaat-huurders stijgt", zegt Mathieu Verwilghen, general manager van Century 21.

Een stijgend aantal oudere verhuurders verkiest om huurpanden te verkopen. Terwijl een toenemend aantal expats, senioren, eenoudergezinnen en andere Belgen die onvoldoende kapitaalkrachtig zijn om eigendom te verwerven de vraag doen stijgen.

De toename van het aantal Belgen met onvoldoende financiële middelen is een rechtstreeks gevolg van de crisis en het beleid van de banken die strengere voorwaarden verbinden aan woonkrediet.

"Banken doen steeds moeilijker voor het verstrekken van een lening. Daardoor komen steeds meer mensen op de huurmarkt terecht, met hogere prijzen tot gevolg", klinkt het verder bij Century 21.

De hogere prijzen op de huurmarkt hebben ook gevolgen voor de koopmarkt. Mensen die nog voldoende financiële slagkracht hebben om een woning te kopen, proberen alsnog eigenaar te worden. "Als je vandaag 700 à 800 euro betaalt om te huren, dan kan je voor dat geld ook al een eigen woning kopen."

Het gaat dan vooral om appartementen, waarvan de aankoopprijs beduidend lager ligt dan voor huizen. "In crisistijden zien we dat mensen vooral opteren voor appartementen", zegt Colin. "De kans op onverwachte kosten is bij appartementen kleiner. Vandaar dat aankoop minder risico's met zich meedraagt."

Appartementen werden het afgelopen jaar 3 procent duurder, terwijl huizen bijna 3 procent goedkoper werden.