Direct naar artikelinhoud

De Croo laat ervaren begrotingsminister in de kou

Niet minister van Begroting Guy Vanhengel, maar wel Vincent Van Quickenborne zal voorzitter Alexander De Croo (alledrie Open Vld) assisteren tijdens de begrotingsgesprekken.

Maandag besliste formateur Elio Di Rupo dat alle onderhandelaars tijdens de regeringsgesprekken een partijgenoot mochten meebrengen. Alexander De Croo kondigde daarop 's avonds aan dat Van Quickenborne de sociaaleconomische hervormingen mee voor zijn rekening zou nemen, voor de budgettaire onderhandelingen zou hij een beroep doen op Guy Vanhengel.

Een keuze die weinig opzien baarde. Van Quickenborne is ondervoorzitter en vertrouweling van De Croo, Vanhengel kent de Belgische boekhouding op zijn duimpje. Bovendien becijferde Vanhengel samen met premier Yves Leterme (CD&V) en staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet (cdH) al hoe de noodzakelijke 10 miljard bespaard kan worden tegen volgend jaar.

Maar intussen is De Croo van mening veranderd. Gisteren bleek immers dat er voor het budget niet op Vanhengel, maar wel op Van Quickenborne gerekend wordt. Een beslissing die zeer hard is aangekomen op het kabinet van Vanhengel, dat zich de voorbij weken uit de naad werkte om het begrotingshuiswerk klaar te krijgen. Dat ook de medewerkers van Vanhengel nauwelijks betrokken zullen worden, wordt als extra pijnlijk ervaren.

Andere partijen doen voor de begrotingsgesprekken wel een beroep op de usual suspects. Zo schuift voor cdH naar alle waarschijnlijkheid Melchior Wathelet aan, MR gaat resoluut voor minister van Financiën Didier Reynders en sp.a brengt oud-begrotingsminister Johan Vande Lanotte mee.

De keuze van voor Van Quickenborne veroorzaakt zware deining binnen de partij. "Gaat de man die tientallen tweets per dag schrijft nu ineens alles oplossen?", zegt een partijgenoot. "Waarschijnlijk is dit De Croos manier om Vanhengel duidelijk te maken dat hij geen minister mag zijn in de volgende regering, maar dat wist hij al. Hij vraagt of eist al lang niks meer."