Direct naar artikelinhoud

Zachte keizersnede steekt grens over

Geen klinische operatie waarbij de moeder vastgebonden ligt op de tafel, wel een natuurlijke keizersnede waarbij de baby meteen aan de borst van mama kan. Ook hier kiezen steeds meer gynaecologen voor de 'gentle sectio'.

Beide dochters van Rianne Vermeulen (33) kwamen met een keizersnede ter wereld. En toch is de ene geboorte in niks te vergelijken met de andere. De oudste dochter Myrthe (6 jaar) kwam er volgens een klassieke keizersnede, Lieze (3 maanden) met een zogenaamde 'gentle sectio'.

"Een hemelsbreed verschil", benadrukt mama Rianne. "Bij de oudste dochter lag ik echt vastgebonden op de tafel. Ik zag niets van het gebeuren en eenmaal ze was geboren kon ik haar hoogstens met mijn vinger even aanraken. Pas na een uur kon ik haar voor het eerst vastpakken. Wat nog meevalt, want sommige moeders moeten uren wachten. Op dat moment vond ik dat niet fijn, maar ik ging ervan uit dat het een noodzakelijk kwaad was."

Dat het toch anders kan, bleek drie maanden geleden toen Lieze werd geboren. "De dokter had toen een natuurlijke keizersnede voorgesteld. Ik wist helemaal niet wat het was, maar ik wou het graag proberen." Deze keer mochten de armen los, konden de ouders de geboorte live meemaken en kreeg Rianne Vermeulen meteen haar dochter bij zich.

"Toen ze mij dichtnaaiden, lag Lieze al die tijd bij mij. Je bent zo in de wolken met je baby dat je veel minder bezig bent met de ongemakken of de pijn. De tijd vloog. Lag ik daar de vorige keer drie kwartier ongedurig te wachten vooraleer ik naar de recovery mocht, dan ging het nu veel meer ontspannen."

Met de 'gentle sectio' of 'mother-friendly cesarean' proberen artsen de keizersnede zoveel mogelijk te laten lijken op een natuurlijke bevalling. Het infuus wordt op die manier gezet dat de moeder de armen vrij heeft. Het doek dat normaal de ouders van de operatie moet afschermen, wordt naar beneden gehaald of door een doorzichtig exemplaar vervangen van zodra het hoofdje uit de buik is.

Natuurlijk tempo

Daarna wordt het tempo van een natuurlijke bevalling aangehouden. 'Walking out the baby' heet dat, waarbij het samentrekken van de baarmoeder ervoor zorgt dat de baby naar buiten wordt gedrukt. Eenmaal geboren, wordt het kind na een korte check-up meteen op de blote huid van de moeder gelegd.

In Nederland is het inmiddels een courante procedure geworden, vooral onder druk van zwangere vrouwen die veel meer te vinden zijn voor de natuurlijke aanpak. Volgens de krant Trouw bieden 62 ziekenhuizen de natuurlijke keizersnede aan en daar komen elke week nieuwe instellingen bij.

Ook in ons land krijgt de techniek steeds meer aanhangers, zo bevestigt Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Belgische beroepsvereniging van gynaecologen, al heeft hij geen exacte cijfers. In het ziekenhuis waar hij werkt, het Sint-Augustinus in Antwerpen, doen ze het sinds een half jaar. Een onlineforum zoals Zappybaby leert alvast dat een heleboel mama's in spe vragende partij zijn.

"Het moet medisch verantwoord zijn, natuurlijk", benadrukt gynaecoloog Vincent Catry, die in het Sint-Augustinus een heleboel keizersnedes voor zijn rekening neemt. "Bij gezondheidsproblemen of een premature baby kan het niet. Maar verder is het de ideale manier om de ouders beter te betrekken bij een bevalling met keizersnede."

Inhoud dezelfde, verpakking anders

De operatie blijft in se dezelfde. "Vooral de verpakking is anders", benadrukt Catry. "Mits goed teamwork is het perfect mogelijk. Kijk, als ouders noodgedwongen een keizersnede moeten krijgen, dan is dat voor hen vaak een teleurstelling. Op deze manier kunnen we het gemis van een natuurlijke bevalling toch wat opvangen."

Bovendien zijn er volgens de arts verschillende voordelen. "Niet alleen is de tevredenheid groter, het zorgt ook voor een betere en snellere binding tussen moeder en kind. Vaak zien we zelfs dat de borstvoeding veel vlotter verloopt."

Rianne Vermeulen kan het alvast alle ouders aanraden. "Nu weet ik dat het anders kan. Toen ik te horen kreeg dat ik een keizersnede moet hebben, was ik teleurgesteld. Maar op deze manier is het een mooi alternatief."