Direct naar artikelinhoud

Als een kind in een snoepwinkel

Wat Goesting betreft mag het goede voornemen om op dieet te gaan de prullenbak in. We zien er allemaal prachtig uit zoals we zijn, toch? Zeg nu zelf, wie heeft er geen nood aan een gezonde dosis chocolade zo nu en dan? Of zo'n cupcake naast een warme choco met marshmallows erbovenop? Deze tien tips voor verrukkelijke vieruurtjes zullen zowel zoetekauwen als geheelonthouders kunnen bekoren.

Haute Chocolaterie

Italiaanse Belg Pierre Marcolini is een geroemd genie van de chocolade. Zijn degustatieboetiek La Manufacture op de exclusieve Zavel in Brussel heet dan ook niet voor niets een 'maison de haute chocolaterie'. Het is een waar fijnproeversmekka: buitenlandse foodies zakken steevast naar dit adresje af tijdens een bezoek aan Brussel. Ze komen voor de Paris Brest eclair, de experimentele pralines, of de beroemde macarons. En net als in de haute couture is Marcolini ook een esthetische ervaring. De prijzen zijn navenant, maar men mag zichzelf al eens verwennen, toch?

Maison Marcolini, Grote Zavel 39, Brussel. www.eu.marcolini.com.

Eclatante eclairs

De core business van het nieuwe concept Eclairs & Gourmandises is, u raadt het al, de eclair. En hoe. In de toonbank van de strak ingerichte winkel in Ukkel wenken zo'n 25 zoete én hartige eclairs. Dat gaat van een praliné citron, over een tarte tatin tot een chocolat noir grand cru. Wie had kunnen denken dat zo'n oerklassiek gebakje zoveel variaties zou kennen? Al dat lekkers kan hier ook ter plaatse gedegusteerd worden, met zicht op het atelier. Recent opende het trio achter de zaak reeds hun derde vestiging, in centrum Brussel. De eclair is beslist terug van nooit weggeweest.

Eclairs & Gourmandises, Xavier De Buestraat 67, Ukkel. www.eclairsetgourmandises.com.

Wafel op een stokje, iemand?

De fans staan er regelmatig voor aan te schuiven, voor de wafels van Gaufry's in hartje Leuven. Ze hebben ze in alle geuren en kleuren: de luchtige Brusselse, de gekaramelliseerde Luikse of zelfs de lollywafel-op-een-stokje, ondergedompeld in pakweg warme chocoladesaus. En daar blijft het niet bij: die wafels kan je nog garneren met een duizelingwekkend aantal toppings, zoals een bolletje yoghurtijs met enkele kruimels Oreokoekjes erbovenop en een schep verse rode vruchten met slagroom om het af te ronden. U vraagt, Gaufry's serveert.

Gaufry's, Bondgenotenlaan 13b, Leuven. www.gaufrys.com.

Wereldberoemde delicatesse

Forcado brengt eigenzinnige Portugese authenticiteit naar Sint-Gillis. Huisspecialiteit en tevens delicatesse met wereldfaam: de pastel de nata, een flanachtig gebakje omringd met een krokant korstje bladerdeeg. Brusselse Portugezen met heimwee zijn het erover eens: de onovertroffen pasteis van deze pasteria portuguesa smaken net als thuis. De parfums wisselen met de seizoenen: framboos, kokos, citroen, speculaas en - hoe kan het ook anders - porto. In de tasting room met witmarmeren tafels zou je een hele dag natafelen, maar je kan ook gewoon even langsgaan voor een meeneemdoosje met je favoriete pasteis. Forcado blijft trouw aan de traditie, maar chef Joaquim is met zijn tijd mee: ook gluten- en zelfs zuivelvrije producten zijn beschikbaar.

Forcado, Charleroisesteenweg 196, Sint-Gillis. www.facebook.com/forcado1982.

Het koekiemonster van Brussel

Dit instituut van het fijne Brusselse artisanaat is zowaar ouder dan België zelf. Het is inmiddels de zesde generatie Dandoy's die de beroemde koekjes bakt en ondertussen hebben ze zelfs voet aan de grond in Tokio. Zouden koekjes in de genen zitten? Feit is dat de geur van boter in de Dandoy Tea Room aan de Grote Markt in Brussel onweerstaanbaar is. Bovendien heet het het beste adresje voor wafels in Brussel te zijn. Te degusteren met een stomende latte in het gezellige salon op de eerste verdieping.

Maison Dandoy, Karel Bulsstraat 14, Brussel. www.maisondandoy.com.

Trip naar wonderland

Een bezoek aan La Mercerie is als binnenstappen in een feeëriek wonderland. De artistieke eigenares van dit barokke thee- en degustatiesalon heeft zich geïnspireerd op verre omzwervingen om smaken en beelden uit alle uithoeken van de wereld binnen te halen. Het resultaat is een porseleinen plezierland, ideaal voor een vieruurtje. De eclectische en unieke kaart - met ook ontbijt en lunch - is aangepast aan het wonderlijke interieur. Huisspecialiteit is de gâteau de la mercerie: een heerlijk exotische taart van dadels, lauw geserveerd met warme karamel. Helemaal niet slecht is ook de zogenaamde Eton mess, een perenmeringue met kastanjecrème en geroosterde nootjes, of nog de verrines de Pierre, dessertglaasjes met appelcrumble en karamel.

La Mercerie, Rue de Vergnies 2, Elsene. www.lamercerieixelles.be.

Chocoladeshock

De beste chocolades uit exotische cacaoparadijzen als Ghana, Ivoorkust of Ecuador worden bij Quetzal in Leuven zorgzaam gemengd tot een perfecte warme chocoladesaus. Je dompelt er stukjes vers fruit in onder - die fondue is een van de publiekstrekkers, naast de milkshakes en de uitbundige warme chocolademelk. Het handelsmerk is 'puur': zonder ingewikkelde toevoegingen noch bewaarmiddelen, en vers bereid ter plekke. De prijzen zijn studentvriendelijk en de sfeer ongedwongen.

Quetzal, Alfons Smetsplein 3, Leuven. www.quetzal.be.

Grensverleggend Schattig

De cupcake behoeft allicht geen introductie meer. Dat is mee de verdienste van Leila en Vanessa van Lilicup, waar cupcakes sinds 2009 als zoete, nu ja, broodjes over de toonbank gaan. Wel vijfentwintig zijn er verkrijgbaar, van de klassieke Rose (vanillecake met rozenglazuur) tot de originele Shéhérazade (pistachecake met oranjebloesem en frambozenhart). De gebakjes zijn dagvers, tjokvol seizoensvruchten en de passie om te innoveren spat ervan af. Het aanpalende atelier is een waar laboratorium van de cupcake, waar grenzen verlegd worden. In het degustatiesalon serveert men naast cupcakes ook taartjes, koekjes, scones en huisgemaakte drankjes zoals warme chocolademelk met marshmallows, om het plaatje af te ronden.

Lilicup, Rue du Page 65, Sint-Gillis. www.lilicup.com.

Koffiepauze met een extraatje

Een kopje koffie mag dan nog zo aromatisch zijn dat het je terugvoert naar een zonovergoten koffieplantage in Ethiopië, met een gebakje erbij smaakt dat nog net iets beter, toch? Voor een koffiepauze met een extraatje is Parlor Coffee in Sint-Gillis een uitstekend adresje. Muffins met bosbes of gekaramelliseerde appel, kaastaart, wortelcake en bananenbrood, en dat met of zonder gluten: samen met de koffie van het moment zakt u heerlijk weg in een van de comfy zeteltjes. Bovendien worden er regelmatig korte baristaworkshops georganiseerd: in twee uur tijd tekent u een meesterwerk in de mousse van uw cappucino.

Parlor Coffee, Charleroisesteenweg 203, Sint-Gillis. www.parlorcoffee.eu.

Amerika op je bord

Au Pays des Merveilles, dat zijn hartige bagels en andere kleine pleziertjes met een Amerikaanse twist. Uitermate geschikt voor een heerlijk vieruurtje zijn de heerlijke cheesecakes met dat ietsje meer: ricotta, crême brulée of zelfs bosbessen. De wortel- en chocoladecake is ook to die for. En als dat nog niet genoeg was, zijn er nog kleine cupcakes, chocolate chip koekjes en peanut butter brownies. Men verkoopt er zelfs Fluff, een marshmallowpasta voor op de bagel. Rechtstreeks geïmporteerd uit de VS. Kan ten slotte ook niet ontbreken: heerlijk luchtige Amerikaanse pancakes met esdoornsiroop. En dat allemaal in een leuk fris kader.

Au Pays des Merveilles, Jean Volderslaan 42, Sint-Gillis. www.aupaysdesmerveilles.be.

tekst: Arthur DeBruyne