Direct naar artikelinhoud

'Vermist' ruimtetuig duikt op na twee jaar radiostilte

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft onverwacht contact gelegd met een verloren gewaande zon-observatiesatelliet. STEREO-B meldde zich na twee jaar radiostilte.

De satelliet is een van twee identieke STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory)-ruimtetuigen die in 2006 gelanceerd werden met de observatie van zonne-erupties als missie. Deze zogeheten 'coronal mass ejections' spuwen vanop het zonne-oppervlak geladen deeltjes de ruimte in die het magnetisch veld rond en op aarde verstoren, waardoor satellieten en energieverbindingen ontregeld raken.

Beide ruimtetuigen waren ontworpen om elke dag met de aarde te communiceren. De aanvankelijke missie, die twee jaar zou duren, slaagde. Daarna werd beslist om ze ook drie maanden lang de achterzijde van de zon te laten bekijken, een gebied waar communicatie met de aarde onmogelijk was. Waar STEREO-A na deze periode weer normaal functioneerde, bleven signalen van STEREO-B uit.

Aanvankelijk werd gedacht dat het toestel verloren ging maar nu gaat men er van uit dat het in een tolbeweging raakte, waardoor de antennes of zonnepanelen voor zijn energiebevoorrading niet meer werkten. Ingenieurs gaan nu proberen om de bewegingen weer onder controle te krijgen.