Direct naar artikelinhoud

ECB mag nog tandje bijsteken

Ondanks de 'politieke onzekerheid' rondom de brexit en de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland zou de economie van de eurozone dit jaar met 1,7 procent groeien, een lichte verbetering met 0,1 procent in vergelijking met de prognose van januari.

Daarvoor moet dan wel aan een aantal verwachtingen voldaan worden: naast de politieke beslommeringen, moet de ECB-stimulering op peil blijven en de euro zwak blijven. Niet mis dus.

Opvallend: de Britse economie deed het sinds het brexitreferendum van juni beter dan verwacht en de "negatieve effecten" worden minder snel werkelijkheid dan voorzien, luidt het.

Maar vooral de verwijzing naar de ECB valt op. De centrale bankiers in de eurozone moeten hun huidige stimu-leringsbeleid voortzetten en misschien zelfs nog wat opvoeren. Op hun beurt moeten politici alles op alles zetten om hun economieën te versterken en het financiële systeem gezond te maken.

Met dat pleidooi voor verdere monetaire verruiming schaart het IMF zich nadrukkelijk in het kamp van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank.