Direct naar artikelinhoud

Dan maakt Trump het nieuws maar zelf

Ondanks de negatieve pers, blijft Donald Trump opvallend covfefe. Verspreiden de traditionele nieuwsmedia naar zijn mening te veel 'fake news', maakt de president voortaan zijn eigen propagandajournaal. Daarvoor kan hij zelfs rekenen op een voormalige CNN-commentator.

"Ik ben Kayleigh McEnany... en dat is het échte nieuws." Met deze woorden neemt het kersverse Trump TV-anker McEnany (29) afscheid van de intussen 35.000 kijkers die de anderhalve minuut lange goednieuwsshow op Facebook hebben uitgekeken.

De wekelijkse online show wordt opgenomen in de Trump Tower in New York en focust op de verwezenlijkingen van de president. "Want er is zo véél fake news", zei Lara Yunaska - de schoondochter - een week eerder al in een poging tot nieuwsuitzending. Afgelopen zondag werd het online programma dus gepresenteerd door McEnany, pro-Trump-commentator bij de nieuwszender CNN waar ze zaterdag haar contract stopzette. Zij had het onder meer over de één miljoen jobs die Trump al gecreëerd heeft.

Volgens CNN is het onduidelijk of de show wordt gefinancierd door het Republican National Committee of door Trumps herverkiezingscampagne. De video wordt wel gretig gedeeld door Team Trump en gehost op de persoonlijke Facebook-pagina van Donald J. Trump. De president is evenwel verstandig genoeg om de show niet te delen via zijn officiële @POTUS pagina.

Checks-and-balances

Propagandajournaals door een zittende president? Het is iets dat elders in de wereld met een dictatuur wordt geassocieerd. "Een dictatuur is te sterk uitgedrukt", vindt Dries Lesage, professor internationale politiek aan de UGent. "Men bevindt zich wel op een hellend vlak. De grenzen tussen een democratie en een autoritair bewind zijn wazig geworden. Er zijn gradaties naar alles wat de andere richting opgaat en die zijn de laatste tijd wel wat verlegd. Maar in een dictatuur ligt de macht bij één man, zijn er geen checks-and-balances meer, en is er sprake van brutale repressie. Kortom, het type Assad of Kim Jong-un. Met Trump zitten we daar nog lang niet."

Eenzelfde trend die gradueel richting een autoritair regime neigen, zijn ook merkbaar in landen als Turkije, Polen, Hongarije of Venezuela. Lesage: "Maar daar is vaak sprake van zware polarisatie van de maatschappij, met een verkozen partij versus de oppositie, die elk via eigen mediakanalen even propagandistisch zijn. Het gaat om landen die net buiten het Westen liggen, ze hebben nooit een goed democratisch record gehad. De VS zijn toch iets anders."

Dat Trump aan mediakritiek doet, hoeft ook geen probleem te zijn. "Opbouwende mediakritiek is net goed als ze punctueel gebeurt, gaande over een bepaalde benadering of een bewust artikel", zegt Lesage. "Aan de andere kant is er veralgemenende kritiek, waar we Trump toe kunnen rekenen. Volgens mij is er op vlak van 'fake news' geen systematisch probleem bij Amerikaanse media. De president gebruikt dan ook geen inhoudelijke argumenten, maar haalt een bazooka boven om alle media plat te schieten. Dat is gevaarlijk, wanneer Trump en zijn ideologische medestanders erin slagen de mainstreammedia in diskrediet te brengen. Want een goede vierde macht is cruciaal voor de democratie."

In eigen land wordt N-VA weleens trumpiaanse communicatietechnieken verweten. Zien we hier binnenkort ook een soort Trump TV? Zeker, denkt Lesage. "De technologische middelen zijn er, dus men zal er gebruik van maken. Als je zelf medium speelt, heb je de boodschap in eigen handen. Maar de traditionele media mogen zich niet in een hoek laten duwen. Zij werken met professionals die gebonden zijn aan een deontologie, wat je van andere initiatieven niet kunt zeggen."