Direct naar artikelinhoud

Belgische ‘koninklijke’ fraudeur aangeklaagd in Verenigde Staten

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft de bezittingen van Chimay Capital Management en zijn zaakvoerder Guy Albert de Chimay per direct laten blokkeren. De 47-jarige Belg zou goedgelovige beleggers voor miljoenen hebben opgelicht door zich uit te geven als verwant van de ‘Chimay royal family of Belgium’.

Amerikaanse beurswaakhond onderzoekt miljoenenfraude van ‘verwant’ Prince de Chimay

De manager beweerde familie te zijn van de huidige Prince de Chimay en stelde zijn bedrijf voor als de Amerikaanse investeringsarm van het adellijke geslacht. In plaats van het geld van zijn klanten in een beleggingsfonds te investeren, financierde hij er volgens de SEC zijn echtscheiding en vakantiehuis in The Hamptons mee.

Een New Yorkse onderzoeksrechter van de federale rechtbank van Manhattan besliste vrijdag om Guy Albert de Chimay te arresteren voor fraude. De 47-jarige directeur van Chimay Capital Management Inc. wordt ervan beschuldigd beleggers in volle economische crisis in totaal 4,9 miljoen euro te hebben ontfutseld.

Volgens het onderzoek van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vond de oplichterij plaats tussen oktober 2008 en september 2009. De onderneming van De Chimay, die niet geregistreerd stond bij de SEC, beloofde een jaarlijks rendement van 12 procent dankzij leningen op korte termijn aan betrouwbare kredietnemers.

Om investeerders finaal over de streep te trekken claimde de zaakvoerder familie te zijn van de huidige Prince de Chimay. Die laatste behoort volgens royaltywatcher Ralf De Jonge tot de hogere adel, een familie die al eeuwenlang bestaat en banden heeft met het Belgische koningshuis. Guy Albert de Chimay had er niets beters op gevonden dan zijn bedrijf voor te stellen als de lucratieve Amerikaanse investeringstak van de ‘Chimay royal family of Belgium’ met 200 miljoen dollar of zo’n 165 miljoen euro aan activa. Enkel familieleden, intimi en een select groepje buitenstaanders die speciaal waren uitgekozen, konden van de belegging profiteren. Hij zou ook hebben beweerd dat hij verbonden was aan het bekende trappistenbier om zo meer geïnteresseerden te lokken.

Wie toehapte, is nu zijn geld kwijt. De Chimay gebruikte de miljoenen die hij ophaalde om zijn royale levenswandel in stand te kunnen houden, dixit openbaar aanklager Adam Kaufman. Zo betaalde hij er onder meer de hypotheek van zijn peperdure villa in The Hamptons, een populaire weekendbestemming van rijke New Yorkers in Long Island, mee af. Zo’n 400.000 euro spendeerde hij aan advocatenkosten voor zijn echtscheiding. Ook persoonlijke torenhoge rekeningen, evenals huur- en personeelskosten van Chimay Capital Management en achterstallige schulden aan zakenpartners werden met het investeerdersgeld betaald. Van het overbruggingskrediet waarvoor hij zijn beleggers warm had gemaakt vond de beurswaakhond echter nog geen spoor terug.

“Chimay gebruikte de koninklijke valstrik om een banale zwendel op te zetten”, stelt George DS. Canellos van het SEC-kantoor in New York. “Hij loog ronduit tegen beleggers over niet-bestaande investeringen en ge-bruikte hun geld om zijn buitensporige persoonlijke en zakelijke schulden af te betalen.” Om de fraude te verdoezelen zou de man bankrekeningen hebben vervalst. Als investeerders lucht begonnen te krijgen van de oplichterij suste hij ze door een deel van het geld terug te betalen.

Guy Albert de Chimay is geen volledige onbekende in de Amerikaanse banken- en beurswereld. In 2006 deed hij mee aan de televisieserie Wall Street Warriors, een realityshow waarin de levenswandel van enkele beursmakelaars op de voet wordt gevolgd. Daarin werd hij ten onrechte voorgesteld als een van de vijf invloedrijkste fondsenbeheerders van Wall Street.

Enkele maanden geleden probeerde De Chimay naar verluidt nog een grote slag te slaan door zijn prinselijke dekmantel aan te wenden. In december 2009 diende hij een aanvraag in voor een lening van 8,2 miljoen euro. Hij spiegelde de bank voor dat ze geen enkel risico liep aangezien hij op een bankrekening in de Bahama’s nog 10,7 miljoen euro had staan. Achteraf bleek dat er geen cent op de rekening stond.

De SEC startte daarop een onderzoek naar het doen en laten van de ‘edelman’ en gaf het dossier door aan het parket. Alle activa van De Chimay en zijn firma werden ge-blokkeerd in afwachting van verder onderzoek. De SEC vraagt alvast dat de rechter de zaakvoerder een straf en boete oplegt en zijn slachtoffers een vergoeding toekent.