Direct naar artikelinhoud

'Sommigen doen alles om er goed uit te zien'

In 2012 nam de Dienst Hormonen en Doping van de federale politie maar liefst 221.000 illegale doping- en hormonenproducten in beslag. Een jaar eerder waren dat er nog 91.000. 'We zijn op een keerpunt beland', zegt Tina Vandesteene. Maud Oeyen

pvallend: het aantal inbeslagnames is in een jaar tijd nauwelijks gestegen, maar de hoeveelheid illegale doping- en hormonenproducten die bij iedere inbeslagname ontdekt wordt, stijgt wel enorm. Dat zegt Tina Vandesteene van de hormonencel. "De mensen hebben thuis gewoon meer producten liggen. Daarnaast hebben we in 2012 ook een paar grote dossiers behandeld. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de totale hoeveelheid in beslag genomen middelen."

Waarom spreken jullie van een kanteljaar?

Tina Vandesteene: "Naast de illegale middelen hebben we in 2012 ook 3,9 kilogram grondstof - pure testosteron - en veel verpakkingsmateriaal gevonden. Met zo'n hoeveelheid kan je meer dan 70.000 pillen maken. Vroeger vonden we alleen afgewerkte producten. Dat wijst erop dat in ons land tegenwoordig ook hormonen en doping geproduceerd worden, wat in de voorgaande jaren niet het geval was. We zijn geëvolueerd van dopingdistributeur naar dopingproducent."

Wie maakt er dan gebruik van deze illegale middelen?

"Het publiek is heel divers. Doping en hormonen worden vaak gelinkt aan sporters, maar we zien dat dat zeker niet altijd het geval is. We vinden de producten terug in alle lagen van de bevolking en steeds vaker ook bij niet-sporters en particulieren. Ook de verdelers van deze producten komen zeker niet altijd uit het sportmilieu. Aanvankelijk zagen we vooral jongeren die experimenteerden met deze producten, maar we merken steeds vaker dat ook oudere mensen er een beroep op doen om als het ware lichamelijk 'nog mee te kunnen' met de jonge generatie. Het is opvallend hoe vlot mensen omgaan met deze middelen. Ze lijken er nauwelijks bij stil te staan. Een injectie zetten doe je nochtans niet zomaar. Bovendien is het moeilijk om te stoppen wanneer je eenmaal begonnen bent. Deze producten zijn verslavend."

Waarom is men toch bereid zo'n risico te lopen?

"Iedereen wil er goed uitzien. Sommigen doen er blijkbaar alles aan om tegemoet te komen aan een schoonheidsideaal. Met deze producten willen mensen spieren kweken zonder te trainen, of bruin worden zonder te zonnen."

Het gaat dus niet alleen om steroïden en spierversterkers.

"Testosteron en anabolen zijn de echte klassiers, net als groeihormonen. Maar we vinden nu ook heel vaak vetverbranders die door particulieren gebruikt worden om gemakkelijk af te slanken. Melanotan is dan weer een hormonaal product dat je onderhuids moet inspuiten om bruin te worden. Het product bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase maar wordt al op ontelbare websites verkocht. Nochtans heeft het schadelijke effecten. In België hebben we weet van twee gebruikers die onwel werden en op de spoedafdeling terechtkwamen. In Groot-Brittannië is er ook iemand overleden na het gebruik van melanotan. Gezond is het dus niet bepaald."