Direct naar artikelinhoud

Kinderopvang: voor elke twee nieuwe plaatsen, verdwijnt er een

Voor elke twee kinderopvangplaatsen die worden bijgecreëerd, verdwijnt er een. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Mieke Vogels (Groen!) opvroeg bij bevoegd minister Jo Vandeurzen (CD&V). 'Het hoeraverhaal over extra plaatsen in crèches is dus misplaatst', zegt Vogels.

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen kondigde gisteren aan dat er dankzij de extra middelen in de begroting 2012 volgend jaar 2.300 plaatsen bijkomen in de voorschoolse kinderopvang (DM 29/9). Volgens de minister komt daarmee de doelstelling in zicht om tegen 2016 50 procent van de behoefte aan kinderopvang in te vullen. Een ongenuanceerd hoeraverhaal, noemt Vlaams Parlementslid Mieke Vogels de mededeling.

Vogels ontving zopas statistieken die aantonen dat de aangroei van het aantal opvangplaatsen met bijzonder veel horten en stoten verloopt. Zo kwamen er in de eerste zes maanden van dit jaar 148 zelfstandige crèches of onthaalmoeders bij (goed voor 1.354 plaatsen) maar gedurende dezelfde periode sloten ook 49 kinderopvangvoorzieningen (goed voor 658 plaatsen) de deuren. Voor elke twee nieuwe plaatsen, valt er dus een bestaande af.

Geografische verschillen

Al tonen de cijfers grote geografische verschillen. Zo kwamen er in Limburg op een half jaar tijd 236 plaatsen bij, terwijl er slechts 28 wegvielen. Ook West-Vlaanderen scoort goed met maar liefst 501 nieuwe plaatsen tegenover een verlies van 152 stuks. In Vlaams-Brabant daarentegen verdwenen (118) er nagenoeg evenveel plaatsen als dat er nieuwe (120) gecreëerd werden. Ook in Oost-Vlaanderen zit de verhouding (295 nieuwe tegenover het verlies van 236 plaatsen) behoorlijk scheef.

"Het succes van de extra plaatsen in de kinderopvang is dus heel relatief", reageert Vogels. "Vandeurzen vertelt misschien geen leugens, maar op zijn minst halve waarheden."

De minister kondigde ook aan dat de regering haar bijdrage in de inkomensgerelateerde opvang voortaan zal optrekken van 25,75 naar 28,95 euro. Maar ook dat is volgens de Groen!-politica een druppel op een hete plaat. "Het is veel te weinig voor de crèche-uitbaters om de kosten te kunnen dragen. In de gesubsidieerde opvang wordt de kostprijs per plaats geraamd op 52 euro. Met dik 28 euro kom je misschien wel toe in West-Vlaanderen, maar niet in dure steden zoals Brussel waar de nood nochtans het hoogst is. De minister en Kind & Gezin ronselen als een soort rattenvanger van Hamelen jonge mensen om onthaalmoeder te worden of een crèche te openen, maar veel van hen moeten na een paar maanden al de handdoek in de ring gooien."

Begin dit jaar trok UnieKO, de sectorfederatie voor de zelfstandige kinderopvang, al aan de alarmbel nadat uit een enquête was gebleken dat zes op tien zelfstandige crèches het financieel erg moeilijk hebben. Vandeurzen stelde daarom in maart een actieplan op, maar met de cijfers die ze nu in handen kreeg, betwijfelt Vogels of dat al enig resulaat heeft opgeleverd.