Direct naar artikelinhoud

Ivan De Vadder: ‘Onze plicht iets over mogelijke splitsing te maken’

De RTBF veroorzaakte eind 2006 opschudding met de docufictie Bye Bye Belgium. De Franstalige openbare omroep schetste het scenario van een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring door het Vlaams Parlement en de gevolgen daarvan. Net geen vier jaar later pakt de VRT uit met een speciale uitzending van Panorama. In ‘Plan B, een scenario voor de splitsing van België’, wordt zondagavond nagegaan hoe ons land zou kunnen worden gesplitst, wat de hinderpalen en gevolgen zouden zijn. VRT-journalist Ivan De Vadder benadrukt dat de publieke omroep al een tijd met dit thema bezig is.

Waarom brengen jullie de uitzending nu?

De Vadder: “Het idee van een onafhankelijk Vlaanderen leeft al langer in de Vlaamse beweging. Maar nu begint men ook aan Franstalige kant mee te schuiven. PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft onlangs laten weten dat de Franstaligen zich moesten voorbereiden op een Plan B. Philippe Moureaux (PS) tekende in een uitzending van TerZake zelfs op een schoolbord hoe een gesplitst België eruit zou zijn. Dat is nieuw.”

Jullie hadden kritiek op Bye Bye Belgium. Is dit niet hetzelfde?

“Die uitzending was ongetwijfeld een mijlpaal in onze tv-geschiedenis. Maar ik had toch wel wat problemen met de manier waarop de RTBF het had aangepakt. Met een fictie-uitzending kun je een idee doen doordringen, maar zet je mensen ook op het verkeerde been. Een aantal scènes klopte niet met de realiteit. Wij hebben voor een totaal andere vorm en toon gekozen. Het is een serieuze uitzending geworden, waarin we twaalf experts aan het woord laten. Ik ga niet ontkenen dat de media een megafoon-effect hebben. Maar het zou vreemd zijn om deze oefening niet te doen. De kranten hebben hierover al uitgebreid bericht. Het is onze journalistieke plicht er iets voor tv over te maken.”

Is het uiteenvallen van het land een realistisch scenario?

“De pijl van de tijd wijst toch in de richting. Niet in de richting van een unitair België. De vraag is op welke termijn dat allemaal zal gebeuren en of de Vlaamse onafhankelijkheid het eindpunt zal zijn. Kortom , de richting van de trein is duidelijk. Hoeveel tussenstations er zulen zijn en wat de eindhalte wordt weet ik echt niet.”(tp)