Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse tiener mogelijk tien jaar in cel voor orale seks

In de VS is controverse ontstaan over een zware celstraf voor een zwarte jongeman. Het misdrijf: de jongen had als zeventienjarige orale seks met een meisje van vijftien. Mét toestemming.

Door Lotte Beckers

ATLANTA l De jongeman werd veroordeeld tot tien jaar cel voor sodomie. Vorige week heeft een rechter het vonnis echter ongedaan gemaakt, maar de openbare aanklager gaat in beroep.

Genarlow Wilson, nu 21, zit al twee jaar in de cel. In februari 2005 werd hij veroordeeld voor aanranding van een minderjarige en sodomie. De jongeman, die omschreven wordt als een prima student en uitstekend atleet, moest een gevangenisstraf van tien jaar uitzitten.

Een beroepsrechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft het vonnis vorige week ongedaan gemaakt en hem een straf van twaalf maanden opgelegd voor het plegen van een licht misdrijf. Daardoor zou Wilson meteen vrij komen omdat die termijn al ruim overschreden is. De openbare aanklager is echter in beroep gegaan, zodat Wilson voorlopig in de cel blijft. Volgens hem is de rechter niet bevoegd het vonnis aan te passen.

De feiten deden zich voor op een nieuwjaarsfeestje in 2003 en werden vastgelegd op video. Daarop is te zien hoe Wilson seks heeft met een zeventienjarig, schijnbaar dronken meisje en later orale seks heeft met een ander jong meisje. Oorspronkelijk werd Wilson door het meisje van zeventien aangeklaagd wegens verkrachting, maar daarvoor werd hij in februari 2005 vrijgesproken.

De bewuste video viel echter in de handen van de openbare aanklager, die Wilson en vijf van zijn vrienden voor de rechter sleepte wegens sodomie. Het meisje, dat vijftien was op het moment van de feiten, verklaarde echter dat ze nergens toe gedwongen werd. Maar de wet in Georgia bepaalt dat wederzijdse toestemming pas kan vanaf de leeftijd van zestien.

Wilson werd door een jury veroordeeld tot tien jaar cel. Hij zou ook levenslang geregistreerd staan als seksueel delinquent en niet meer thuis mogen wonen omdat hij geen contact meer mag hebben met zijn minderjarige zus.

Na het vonnis verklaarden verschillende juryleden evenwel dat ze niet wisten dat de straf kon oplopen tot tien jaar. Pittig detail is dat de strafmaat van seks door minderjarigen, dus met penetratie, slechts vijf jaar is, de helft van de straf voor sodomie dus. De advocaat van Wilson diende al twee keer een verzoek in om de zaak voor het Hooggerechtshof van Georgia te brengen, maar dat werd telkens afgewezen.

De zaak lokt ondertussen scherpe controverse uit in de VS. Verschillende kranten hekelden al de strenge wetgeving in Georgia en de 'wanpraktijken van justitie', verschillende petities die de vrijlating van Wilson eisen, doen de ronde. Zelfs oud-president Jimmy Carter schreef een brief naar de openbare aanklager waarin hij zich afvroeg of de huidskleur een rol speelt, omdat in het verleden blanke jongens mildere straffen kregen voor gelijkaardige feiten.

In de conservatieve staat Georgia is sodomie pas in 1998 uit het wetboek geschrapt. Daarvoor riskeerden zelfs gehuwde koppels tot twintig jaar cel als ze betrapt werden, zelfs als er sprake was van wederzijdse toestemming. De regeling gold echter niet voor minderjarigen.

Inmiddels is de wetgeving aangepast, mede door de commotie rond de zaak-Wilson. Orale seks door minderjarigen wordt nu beschouwd als een licht misdrijf waaraan een straf van twaalf maanden opsluiting verbonden is. De wet heeft echter geen terugwerkende kracht, waardoor Wilson er niet voor in aanmerking komt.