Direct naar artikelinhoud

'Het is mijn verdomde plicht om Peeters te corrigeren'

Misschien moet Kris Peeters (CD&V) eens te rade gaan bij Elio Di Rupo (PS). Niet over het vliegtuiggedruis van Brussel, wel over het grootste lawaai van het federaal parlement: Kristof Calvo (Groen). Op een debat van de Leuvense studentenvereniging Ekonomika vloerde hij de minister-president schijnbaar moeiteloos.

Bloednerveus stond de Mechelaar met de Spaanse voorouders voor aanvang in de coulissen. Niet omwille van de confrontatie met Kris Peeters (CD&V), Bruno Tobback (sp.a) of Gwendolyn Rutten (Open Vld). Wel omdat in Brussel-Noord een uur eerder alle treinen naar Leuven afgeschaft bleken.

"Als rijbewijsloze jongeman kon ik niet anders dan een taxi nemen. Een minuut voor de start van het debat ben ik aangekomen. En toch, liever een debat dan een autorit. Daar kom je tenminste tot de essentie van de politiek: je kunt er aantonen in welk Vlaanderen we met Groen in 2019 willen ontwaken."

De jeune premier viel de minister-president in Leuven om de haverklap frontaal aan. Peeters, duidelijk niet gewend aan zo veel tegenspraak, verkrampte. "De minister-president vindt dat de campagne vooral over zijn job gaat. Daar krijg ik de boebels van. Het zou voor hem geen verrassing mogen zijn dat wij over andere zaken willen discussiëren, zoals het tijdskrediet. Als hij beweert dat dit vooral dient voor wereldreizen, dan is het mijn verdomde plicht om dat te corrigeren. Mensen nemen vooral tijdskrediet om voor anderen te zorgen. Kris Peeters meent oprecht dat zijn regering goed werk geleverd heeft. Dat is ook zijn grootste probleem."

Is Calvo niet bang een karikatuur te worden? Een stripfiguur waar de stoomwolkjes voortdurend uit de oren komen? "Mijn juffen schrijven al sinds het tweede leerjaar in mijn rapporten dat ik een grote mond heb", bekent Calvo. "Op het einde van het debat was ik misschien wel iets té enthousiast." Het groene Kamerlid bleef toen maar herhalen dat Peeters het programma van 300 pagina's van Groen moest lezen. "Hij maakte gewoon een klucht van onze vermogensrendementsheffing. Hij beweerde dat die 20 miljard extra moet opbrengen, terwijl het er maar 7 zijn en we daarmee ook de lasten op arbeid fors verlagen. Daarom reageerde ik zo scherp. Ik beloof wel plechtig dat ik mezelf in de toekomst wat meer zal intomen. (lacht)"

Met een afgemeten "tot ziens" nam Peeters afscheid van Calvo na het debat. Tegen anderen liet hij zich wel ontvallen dat Calvo "een speciaal geval" is.