Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse miljardair aast op Tomorrowland

De Amerikaanse miljardair Robert F.X. Sillerman, oprichter van Live Nation, zet zwaar in op de dancewereld en lonkt daarbij ook naar het Antwerpse dancefestival Tomorrowland.

Uit Brazilië kwamen ze, uit Zuid-Afrika, ook, uit Mexico zelfs: de verzoeken om Tomorrowland, de voorbije acht jaar steeds nauwer vergroeid met het Boomse recreatiedomein De Schorre, in de toekomst ook buiten de Belgische landsgrenzen op touw te zetten. Weinig verwonderlijk: op de International Dance Music Awards werd Tomorrowland begin dit jaar uitgeroepen tot beste dancefestival ter wereld, en sindsdien is het dancefestival populairder dan ooit.

Die hoge vlucht is ook de Amerikaanse zakenman en miljardair Robert F.X. Sillerman niet ontgaan. Sillerman, stichter van wat nu de haast oppermachtige rockconcertorganisator Live Nation is (zie kader), droomt van een gelijkaardige multinational die de grootste dance-evenementen ter wereld overspant. Meer dan dromen, zelfs: begin juni liet Sillerman aan The New York Times weten een miljard dollar, omgerekend ongeveer 800 miljoen euro, te hebben uitgetrokken voor wat SFX Entertainment moet gaan heten. "Met vijftig bedrijven ben ik in onderhandeling", voegde Sillerman er aan toe. "Met vijftien onder hen heb ik een principe-akkoord."

Een van die vijftig, mogelijk zelfs vijftien, zo maakt het Nederlandse zakentijdschrift Quote nu bekend, is ID&T. Dat is met Mysteryland, de Sensation-fuiven en vooral Tomorrowland een van de grootste evenementenorganisatoren van dancefeesten in de Lage Landen, en opgesplitst in een Belgische en Nederlandse tak.

Geruchten

"Er is veel belangstelling voor ID&T en onze concepten, vanuit Live Nation en andere grote entertainmentpartijen", bevestigt Gitte Milder namens de Nederlandse directie. "Wij hebben met alle partijen voortdurend gesprekken om te kijken hoe we ID&T en onze concepten verder kunnen brengen en zien dit als een positieve ontwikkeling."

Belangrijk: de Belgische tak van ID&T is voor de helft in handen van Manu en Michiel Beers, het succesvolle broederpaar achter Tomorrowland. Ook zij blijven vooralsnog aan de oppervlakte over de Amerikaanse interesse voor hun festival. "Wij hebben met alle partijen voortdurend gesprekken om te kijken hoe we ID&T en onze concepten verder kunnen brengen", klinkt het, ook al zwollen geruchten over 'grootse veranderingen' de voorbije maanden steeds verder aan. "De plannen rond Tomorrowland voor volgend jaar zullen helemaal next-level zijn", vertelden bijvoorbeeld de Antwerpse dj-broers Dimitri Vegas en Like Mike, bijzonder close met de Beers-broers, onlangs aan Studio Brussel.

Ervaringsgericht

De impact van een eventuele Amerikaanse aankoop van ID&T op locatie, aanpak of schaal van Tomorrowland valt op dit moment onmogelijk in te schatten. "Maar zeker is dat Manu en Michiel er alles zullen aan doen om hun geesteskind zo goed mogelijk voort te zetten", klinkt het in hun dichte omgeving.

Duidelijk is wel dat, na pop en rock, nu ook dance zich recht in het vizier van de wereldwijde zakenwereld gekatapulteerd heeft. "Er heerst momenteel een enorme golf van interesse voor evenementen die meer op ervaring zijn toegespitst dan op een specifiek muziekgenre", zei Sillerman daarover in The New York Times over. "Als we erin slagen fans en organisatoren met elkaar te verbinden, kunnen we die individuele ervaring nog beter maken, en de eerste SFX (want zo heette Live Nation oorspronkelijk ook, LDW) ver overstijgen."

Bob Dylan en Paul Simon zijn de

favoriete artiesten van miljardair

Robert F.X. Sillerman. In de jaren

negentig kocht Sillerman, die zijn fortuin in de radio-industrie vergaarde, verschillende bedrijven

achter rockconcerten en -festivals op en stampte hij SFX Entertainment uit de grond.

SFX werd tot Live Nation omgedoopt en kreeg zowel lof als kritiek (hogere ticketprijzen, monopolievorming, harde concurrentiestrijd). In 2001 kocht Live Nation zowel On The Rox en Sound & Vision op, de bedrijven achter Herman Schueremans en diens Rock Werchter.

Sillerman verkocht Live Nation in 2000 voor 4,4 miljard dollar aan het entertainmentbedrijf Clear Channel, maar lijkt nu dus helemaal terug.