Direct naar artikelinhoud

Piqueur eist schadevergoeding

Optima-topman Jeroen Piqueur eist een schadevergoeding van 100.000 euro voor het bevriezen van zijn privévermogen. 'Zelfs een brood kopen is een schending van zijn verbod', zegt zijn advocaat. Intussen is duidelijk dat Optima Bank een deficit van 20 miljoen vertoont.

De advocaten van de hoofdrolspelers traden gisteren voor het eerst in de arena. De Gentse handelsrechtbank moest zich buigen over het 'beschikkingsverbod' op het privévermogen van Jeroen Piqueur, de sterke man van Optima.

Twee voorlopige bewindvoerders zijn aangesteld om te vermijden dat Piqueur zijn vermogen wegsluist. De Optima-topman heeft daartegen verzet aangetekend.

Volgens zijn advocaat, Benoît Allemeersch, is er geen dringende noodzaak voor een curatele. "Er is geen aanwijzing dat hij zich onvermogend wil laten verklaren of aan zijn verantwoordelijkheid wil ontsnappen. Hij heeft meegewerkt aan het vermogensoverzicht dat werd gevraagd. Als hij zijn vermogen in veiligheid had willen brengen, dan had hij dat al gedaan."

Allemeersch benadrukt dat het beschikkingsverbod veel te breed en onwerkbaar is. "Het aankopen van een brood is al een schending."

Een van de curatoren, Matthias Gesquière, erkent dat de maatregel ongewoon is, maar benadrukt dat ook de omstandigheden "erg uitzonderlijk" zijn. De curator staat niet alleen met die stelling. Ook Geert Lenssens, die optreedt namens tientallen gedupeerde klanten, meent dat het verbod gehandhaafd moet blijven. Hij stelt dat Piqueur over een labyrint van vennootschappen beschikt om zich onvermogend te laten verklaren. Lenssens heeft ook geen goed woord over voor de 100.000 euro schadevergoeding die de Optima-topman vraagt. "Hoe durft hij?"

Borg gesteld

Op de zitting is ook meer bekend geraakt over de 'engagementen' die Piqueur is aangegaan. Eerder werd gezegd dat de topman van Optima mee garant zou staan voor de terugbetaling van klantendeposito's. Nu blijkt dat hij zich in november 2014 voor 20 miljoen euro borg heeft gesteld tegenover de Optima Bank. Daarvoor heeft Piqueur aandelen van vastgoedpoot Optima Global Estate in pand gegeven. De waarde van dat pakket werd toen geschat op 33 miljoen euro. Hoeveel dat nu waard is, is niet duidelijk.

Behalve de 20 miljoen euro blijkt Piqueur ook de belofte te zijn aangegaan om 10,8 miljoen euro te lenen aan de bank. Ook dat engagement kan niet door de curatoren worden opgeëist. Zij moeten op zoek naar 20 miljoen euro om de put te dekken.

In de Kamer heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verklaard dat Optima Bank over voldoende cash beschikt om gegarandeerde deposito's terug te betalen.