Direct naar artikelinhoud

Honderden doden na stormloop op een brug in Cambodja

Waarom de massa in paniek sloeg is niet geheel duidelijk, maar volgens een lokale verkoper vielen rond 21.30 uur plaatselijke tijd tien mensen in de menigte flauw, waarna er een stormloop ontstond.

In Cambodja zijn gisteren minstens 339 mensen om het leven gekomen toen er paniek uitbrak tijdens een concert op het eiland Diamant. Bijna evenveel, 329, anderen raakten gewond, zo verklaarde eerste minister Hun Sen. Premier Sen waarschuwde er nog voor dat het dodentol nog kan oplopen en hij omschreef de stormloop als de “grootste tragedie sinds de massamoorden van de Rode Khmer in de jaren zeventig”.

De menigte woonde op het eiland een concert bij naar aanleiding van de laatste dag van het Waterfestival, een van de belangrijkste evenementen in het Cambodjaanse jaar. Het concert kwam na een traditionele bootwedstrijd op de Tonle Saprivier, eveneens een hoogtepunt tijdens het festival.

Waarom het gedrum ontstond is niet geheel duidelijk, maar volgens So Cheate, een lokale frisdrankverkoper, vielen tien mensen in de massa flauw omstreeks 21.30 uur plaatselijke tijd, waarna er paniek ontstond en mensen naar de brug toe begonnen te rennen. Sommigen werden onder de voet gelopen, anderen vielen in het water. Honderden gewonden lagen daarna gewond op de grond, zo verklaarden omstanders. De slachtoffers zijn vooral jongeren.

“Er was heel wat geschreeuw en paniek”, zei de 23-jarige Kruon Hay aan het Franse persbureau AFP. “Mensen begonnen te lopen en vielen over elkaar. Ik was ook gevallen, maar ik heb het overleefd omdat andere mensen me recht trokken. Heel wat mensen sprongen in het water.”

Onderzoekscommissie

Ambulances reden tot enkele uren na de ramp af en aan naar de vijf ziekenhuizen in Phnom Penh en het dodental steeg opmerkelijk snel. De gewonden die in het ziekenhuis werden binnengebracht, bleken er trouwens erg aan toe en de lokale ziekenhuizen konden wegens hun beperkte middelen de grote toestroom moeilijk de baas. In het Calmette-ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in de hoofdstad, kreeg zodanig veel slachtoffers te verwerken dat heel wat mensen in de hal verzorgd moesten worden.

Hoeveel mensen op het concert aanwezig waren toen het gedrum ontstond, is nog onduidelijk, maar ooggetuigen spraken van duizenden festivalgangers. Ook de politie en officiële instanties konden geen verdere details vrijgeven, omdat ze het naar eigen zeggen te druk hadden met het opvangen van gewonden. De Cambodjaanse autoriteiten schatten dat er ongeveer 2 miljoen mensen naar het driedaagse Waterfestival trekken om er het einde van het regenseizoen te vieren.

Tegen middernacht plaatselijke tijd waren er geen lichamen meer op de brug, maar de reddingswerkers bleven zoeken naar slachtoffers omdat er heel wat mensen van de brug waren gesprongen om aan het gedrum te ontkomen. Een reporter van Associated Press ter plaatse zag honderden achtergelaten schoenen op de plaats van de ramp.

Op de nationale televisie kondigde eerste minister Sen alvast aan hij een onderzoekscommissie zal aanstellen om na te gaan wat er precies is gebeurd. Ook liet Sen weten dat er donderdag een nationale dag van rouw komt.

Cambodja is een van de armste landen in Zuidoost-Azië en de gezondheidssector in het land kampt met grote tekorten. De ziekenhuizen slagen er met moeite in de dagelijkse vraag naar verzorging en medicijnen bij te houden.