Direct naar artikelinhoud

Clinton en Obama voeren vanaf nu samen campagne

Deze samenwerking voedt de geruchten dat Hillary Clinton vicepresident onder Barack Obama zou kunnen worden

WASHINGTON l Hillary Clinton bereidt haar terugkeer in de schijnwerpers voor. Deze week gaat ze samen met haar vroegere rivaal Barack Obama, de Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, op campagne. Datum van de afspraak is vrijdag 27 juni. Het uur, de plaats en zelfs het thema van de meeting werden nog niet vrijgegeven, maar het nieuws is wel officieel.

Obama en Clinton voerden maandenlang een verbeten strijd om de nominatie van de Democratische partij. Begin juni gaf Clinton haar nederlaag toe en riep ze haar aanhangers op de zwarte presidentskandidaat te steunen. Dat de twee nu samen campagne gaan voeren wijst er op dat de Democraten alles in het werk willen stellen om de barsten in de partijrangen - veroorzaakt door de soms erg bitsige sfeer tijdens de voorverkiezingen - te dichten. Het voedt ook nieuwe speculaties dat Clinton wel eens vicepresident onder Obama zou kunnen worden.

Vooral dat laatste wordt nu weer in overweging genomen. 'Hillary for running mate?', vragen Amerikaanse media en politologen zich nu weer af. Het zal in elk geval het eerste gezamenlijke optreden van de twee zijn sinds de opgave van Clinton. Beiden waren het laatst op 5 juni bijeen, maar dan wel zonder fotografen en camerateams.

Kort nadien zei Clinton dat ze achter Obama staat en dat hij op haar steun mocht rekenen. Toch blijven er twijfels over de opnieuw gevonden eenheid, waarvan sommigen beweren dat die er helemaal niet is. Vorige week nog had Obama op vragen van journalisten geantwoord: "Neen, ik heb geen ontmoeting gehad met senator Clinton, maar dat neemt niet weg dat dat de komende dagen zou kunnen gebeuren." Intussen is dus bekend dat ze vrijdag samen naar buiten komen. (FS)