Direct naar artikelinhoud

Dexia boekt hogere winst

De financiële groep Dexia is voor 4,9 miljard euro blootgesteld aan Grieks staatspapier. De blootstelling is een stuk groter dan een aantal analisten tot nog toe had aangenomen. Daar staat tegenover dat Dexia meer kwartaalwinst boekte dan de markt had verwacht.

Financiële groep voor 4,9 miljard euro blootgesteld aan Griekse staatsobligaties

De nettowinst van Dexia over het eerste kwartaal bedraagt 216 miljoen euro. Dat is 13,9 procent minder dan een jaar eerder, maar meer dan de 185 miljoen die de analisten hadden verwacht.

De financiële groep zag haar opbrengsten met 13,4 procent dalen tot 1,47 miljard euro. Dexia boekte ook beduidend minder kosten voor risico’s en waardeverminderingen. Dexia was de laatste grote financiële speler in België die nog geen openheid van zaken had gegeven over zijn positie in Grieks staatspapier. Op verzoek van de financiële toezichthouder CBFA gebeurde dat nu toch.

Volgens het persbericht over de eerstekwartaalcijfers heeft Dexiabank voor 3,7 miljard euro Griekse staatsobligaties. “Het risico op het Griekse bankensysteem, de lokale overheden en de verbintenissen met bedrijven en op projectfinancieringen is verwaarloosbaar. Dexia vertoont geen blootstelling aan de lokale Griekse economie”, aldus het persbericht.

Bij de 3,7 miljard euro komt nog 1,2 miljard van de verzekeringstak van de groep. Dat is zonder Dexia Epargne Pension, dat eerder dit jaar verkocht werd. Die 4,9 miljard is aanzienlijk meer dan de raming van 3 miljard die sommige analisten naar voren hadden geschoven.

Dexia geeft verder geen details over de evolutie van de portefeuille in de voorbije maanden en brengt evenmin duidelijkheid over de blootstelling aan andere PIGS-landen (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje).

De Nederlandse verzekeringsgroep Delta Lloyd maakte gisteren bekend dat ze zich in de eerste maanden van het jaar in ijltempo ontdaan heeft van Griekse staatsobligaties. Ook Italiaans en in minder mate Iers, Portugees en Spaans overheidspapier gingen de deur uit.

Delta Lloyd, dat in België zijn tweede thuismarkt heeft, gaf cijfers over de blootstelling aan de PIIGS-landen (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje). Eind 2009 had Delta Lloyd nog voor 4,2 miljard euro aan staatspapier en obligaties van semioverheidsinstellingen uit Zuid-Europa en Ierland in portefeuille. Eind april was die blootstelling al gehalveerd tot 2,1 miljard euro.

Vooral de positie in Grieks staatspapier werd afgebouwd: van 1,35 miljard eind vorig jaar tot 265 miljoen eind april. Ook de blootstelling aan Italië is in dezelfde periode fors afgebouwd: van 2,4 miljard naar 1,5 miljard euro. Het Portugese staatspapier zakte van 68 naar 38 miljoen euro, het Spaanse van 331 naar 309 miljoen en de Ierse obligaties gingen van 70 naar 66 miljoen euro. Volgens Delta Lloyd had de afbouw van de blootstelling aan de PIIGS-landen een “verwaarloosbaar” effect op de resultaten van de beleggingsportefeuille.