Direct naar artikelinhoud

Radioactiviteit Japans zeewater ligt 7,5 miljoen keer te hoog

Pogingen om het lekken van zeer radioactief water in zee te stoppen met ‘vloeibaar glas’ hebben in Fukushima eindelijk wat opgeleverd. Door de materie in een gescheurde pijp te injecteren, is de stroom gehalveerd. Maar intussen pompen de Japanners radioactief afvalwater in zee en is het zeewater niet 5.000 keer maar 7,5 miljoen keer te radioactief.

Toen mengsels van kranten, zaagsel en oude kranten niet bleken te werken, hebben ingenieurs in de verwoeste kerncentrale 3.000 liter gelachtig sodiumsilicaat of ‘vloeibaar glas’ geïnjecteerd op plekken waar ze lekken vermoeden. De bron is zogoed als zeker de erg beschadigde reactor. Per uur loopt 7.000 liter water naar zee dat tienduizend keer radioactiever is dan de norm.

Niet een barst in het betonnen gebinte van die reactor, maar een scheur tussen de steunpilaren en de pijpleidingen die vanuit de centrale afvalwater naar zee geleiden zou de oorzaak van het lek zijn. Op die plek is het ‘vloeibaar glas’ ingebracht. Daardoor stroomt nu de helft minder radioactief afvalwater in zee, zo verklaart de beheerder van de centrale, Tokyo Energy Power Company (Tepco). Of dat allemaal wel klopt zal moeten blijken, want al sinds het begin van de catastrofe slaat Tepco geregeld de bal mis.

Dat het lek zeer dringend dicht moet, is ieder uur duidelijker. Maandag zijn in zeewater nabij de centrale waarden van radioactief jodium gemeten die liefst 7,5 miljoen keer boven de wettelijk toegelaten norm liggen. Ondertussen zou dat al naar 5 miljoen keer gedaald zijn. De cesiumwaarde ligt 1,1 miljoen keer boven het aanvaardbare. Tot nu kregen we te horen dat de zee rond de centrale 4 à 5.000 keer de wettelijke limiet van radioactiviteit overschreed.

Hoewel de overheid blijft zeggen dat er geen gevaar is voor de gezondheid, blijken vissen in de buurt dan ook zwaar besmet. In spiering die gevangen is op 200 kilometer van de rampplaats, is een te hoog gehalte aan jodium en cesium gevonden. Cesium is veel gevaarlijker dan jodium omdat het pas na dertig jaar onschadelijk wordt, terwijl dat bij jodium al na acht dagen is. De overheid overweegt nu, voor het eerst, restricties voor radioactiviteit in vis.

Ondertussen blijft Tepco wel miljoenen liters radioactief afvalwater in zee dumpen. Doordat in de centrale het koelsysteem niet meer werkt en het water dat de nucleaire brandstof afkoelt daardoor niet kan worden gerecycleerd, is massaal veel water uit zee gepompt. Tepco heeft echter geen plaats meer om dat zeewater na het cruciale afkoelingsproces op te stapelen.

In totaal zit de beheerder zo met 60.000 ton te veel aan radioactief water. Het minst vervuilde, zo’n twaalf miljoen liter, loost het bedrijf tot grote woede van de lokale vissers tot en met vrijdag stelselmatig in zee. De enorme stralingswaarden dateren evenwel van voor die dumpingsoperatie.

Volgens milieuorganisaties is de handeling in strijd met internationale akkoorden, zoals de Wet van de Zee van de Verenigde Naties, die lidstaten dwingt iedere mogelijke inspanning te doen om zeewatervervuiling tot een minimum te beperken.

Stralingscijfers achtergehouden

Nog meer kritiek komt er omdat opnieuw blijkt dat omwonenden niet veilig zijn en de overheid dat minimaliseert. De Japanse overheid heeft volgens staatszender NHK stralingscijfers achtergehouden die aangaven dat mensen buiten de ‘veilige zone’ van 30 kilometer minstens twaalf dagen lang blootgesteld zijn aan een stralingsdosis die honderd keer hoger ligt dan wat veilig wordt geacht voor een heel jaar. Ook net buiten de 30-kilometerzone ligt de straling soms tien keer hoger dan wat veilig is.

Tepco belooft smartengeld van in totaal 20 miljoen yen (165.000 euro) aan omwonenden, maar nu al eisen dorpen en vissers veel meer.

In de omgeving van Fukushima buiten de evacuatiezone is ondertussen paniek ontstaan onder ouders van schoolgaande kinderen. In totaal 1.400 scholen zullen de komende dagen stralingstests ondergaan. Overal in het land blijven autoriteiten waarden gemeten die boven de normale limieten liggen.