Direct naar artikelinhoud

Arrestaties in onderzoek dood oud-president Chili na Gentse tip

In Chili zijn zes verdachten gearresteerd in het onderzoek naar de dood van voormalig president Eduardo Frei Montalva. Frei, notoir tegenstander van het Pinochetregime, stierf in 1982 in dubieuze omstandigheden. Belgische wetenschappers zorgden in 2006 al voor een doorbraak in het onderzoek.

In het onderzoek naar de dood van Eduardo Frei Montalva, Chileens president van 1964 tot 1970, zijn gisteren zes verdachten gearresteerd. Rechter Alejandro Madrid liet onder meer de voormalige artsen Patricio Silva en Pedro Valdivia, alsook Luis Berrera, toentertijd chauffeur en vertrouwensman van de Freiclan, oppakken. De zes worden beschouwd als verantwoordelijken voor de vermoedelijke moord op Frei Montalva.De toen 71-jarige Montalva, bij leven het boegbeeld van de oppositie tegen de Chileense dictator Augusto Pinochet, stierf op 22 januari 1982 na een intensieve behandeling voor zijn hernia. Officieel werd een maagaandoening de voormalige president fataal, maar zijn familie vermoedde een complot door de Chileense geheime dienst DINA. Die zou de tegenstander van het regime door vergiftiging uit de weg hebben geruimd. Een hypothese die drie jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen door wetenschappers van de Universiteit Gent. Die ontdekten dat er mosterdgas in het stoffelijk overschot van Frei Montalva was aangetroffen. In augustus 2006 doorbrak Augusto Larrain, de arts die Montalva destijds had geopereerd, na 24 jaar reeds het stilzwijgen en gaf prompt toe dat er “meer aan de hand was bij de dood van de ex-president”. Met de zes bijkomende arrestaties hoopt het Chileense gerecht het onderzoek opnieuw in een stroomversnelling te brengen. Onder het regime van Pinochet, die van 1973 tot 1990 de plak zwaaide in het Zuid-Amerikaanse land, stierven of verdwenen meer dan 3.000 burgers en werden circa 28.000 mensen gefolterd. Pinochet stierf in 2006, zonder enige rechtszaak te verduren te hebben gekregen.

Presidentsverkiezingen

De arrestaties komen minder dan één week voor Eduardo Frei, zoon van Frei Montalva en van 1994 tot 2000 zelf al president van Chili, het in de op stapel staande presidentsverkiezingen opneemt tegen zijn conservatieve opponent Sebastien Pinera. Zondag kunnen de Chilenen immers naar de stembus in de eerste ronde van de presidentiële verkiezingen. Pinera, die heel wat voormalige Pinochetsupporters onder zijn aanhang telt, ligt volgens de polls in poleposition. (LDW)