Direct naar artikelinhoud

Dekker gaat voor laatste kunstje

Een contractverlenging zat er niet meer in. Toch is Thomas Dekker (30) nog niet klaar met wielrennen. In navolging van Jens Voigt en Matthias Brändle waagt ook Dekker een aanval op het werelduurrecord. Daar heeft hij geen ploeg voor nodig.

Dat hij de laatste maanden goed op dreef was, zegt Thomas Dekker. Waar hij met de Garminploeg ging koersen, werd er gewonnen. Of het nu de Tour of Utah, de Ronde van Groot-Brittannië of de Ronde van Lombardije was. Thomas Dekker had zijn aandeel in de successen.

Dekker rekende daarom op een contractverlenging bij Garmin, maar die kwam er tot zijn verbazing niet. Voor een plek in een andere World Tour-ploeg was het te laat. Zo zag het er dus naar uit dat de Ronde van Peking zijn allerlaatste wedstrijd zou worden. "Dat was toch een raar gevoel. Ik was naar mijn gevoel nog niet klaar met wielrennen."

Op 30 oktober bracht de Oostenrijker Matthias Brändle het werelduurrecord op 51,850 kilometer. "Ik ben gaan nadenken. Ik kan harder fietsen dan 51,8 km/u. Het wordt een geweldige martelgang, maar het uurrecord is iets waar ik 100 procent wil voor gaan. Of dat mijn laatste race wordt? Dat zien we dan wel."

Ooit was hij de jonge god van het Nederlandse wielrennen. In 2009 zette een dopingschorsing de wereld van Thomas Dekker op zijn kop. Dekker vond eerst een nieuwe ploeg - het Belgische Silence-Lotto - en kreeg dan van de UCI een schorsing van twee jaar. Na afloop bood Garmin hem een nieuwe kans. Maar nooit werd Dekker nog de coureur van voorheen.

"Als mens voelde ik me goed bij Garmin. Maar ik besef dat ik de verwachtingen niet heb ingelost. Als atleet kom je dan in een neerwaartse spiraal terecht."

Het uurrecord biedt een houvast. De aanval is voor februari of maart gepland en vindt wellicht plaats in het Mexicaanse Agauscalientes. Er is haast bij, weet Dekker. "Als Wiggins het record op 55 kilometer brengt, kan ik het vergeten. 51,8 kilometer haal ik wel. Zeker weten."

Omdat Dekker geen ploeg heeft, heeft hij geen materiaal. "Nu kunnen we het beste uit alle werelden kiezen", maakt manager Berkhout zich sterk.