Direct naar artikelinhoud

InBev-families stappen in onlinewinkel Zalora

Verlinvest, de holding van de InBev-families De Spoelberch en De Mévius, koopt een participatie in onlinekledingverkoper Zalora.

De investering kadert in een kapitaalronde van 100 miljoen dollar (77 miljoen euro). Naast Verlinvest leggen ook Summit Partners (ex-aandeelhouder van Ogone), de Zweedse investeringsmaatschappij AB Kinnevik en de Duitse retailgroep Tengelmann bij. Hoeveel geld de InBev-families op tafel leggen is niet bekend.

Zalora is een snel groeiende onlinekledingverkoper die actief is in Azië. Het werd opgericht in maart vorig jaar en heeft activiteiten in Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Vietnam, Thailand en Taiwan. Het telt ondertussen een duizendtal werknemers. Sinds zijn oprichting haalde het al geld op bij Tengelmann en bij de Amerikaanse zakenbank JPMorgan. Het eerste boekjaar eindigde Zalora wel in het rood (omgerekend -70 miljoen euro) en zag het enkele belangrijke werknemers vertrekken.

De participaties van Verlinvest zijn georganiseerd rond drie grote pijlers: voeding en drank, verzorging (personal care) en technologie. Zalora zal ondergebracht worden in de technologiepoot, waarin al belangen zitten in bedrijven als ToLuna (merkenonderzoek), Mimesis Republic (interactieve virtuele platformen), Brandtone (digitale mobiele marketing) en Valtech (IT).

Verlinvest is niet de enige familiale investeerder die de kaart van de e-commerce trekt. Sofina stapte onlangs in de Spaanse onlinekledingverkoper Privalia, die gespecialiseerd is in online privéverkoop. Daarbij worden bekende merken tegen kortingprijzen verkocht aan leden. Sofina nam de leiding in een kapitaalronde van 25 miljoen euro bij het Spaanse bedrijf. Eind vorig jaar stapte de Boël-holding ook al in Spartoo, een van Europa's grootste onlineverkopers van schoenen en tassen.

Andere pijlers

Met de nieuwe investering verruimen de InBev-families nog maar eens hun horizon. Verlinvest heeft in zijn andere pijlers een waaier van participaties. In voeding en drank zitten bedrijven als Bevyz (drankcapsules), Leblon (cachaça), Sambazon (producten op basis van de açaibes), Vita Coco (kokosdranken), Popchips (vetarme chips) en Hint (gearomatiseerde en gevitamineerde waters). Ook de supermarktketen Marqt en het Indiase wijndomein Nashik Vintners behoren tot die tak. Verlinvest heeft eveneens een minderheidsbelang in Orpar, de holding boven Rémy-Cointreau.

Het stapte begin dit jaar met zijn Indiase partner ook in de Singaporese keten van sportcafés Harry's. Ze zijn samen ook eigenaar van Cuisine Asia, de holding boven Blue Foods. Dat is India's grootste uitbater van restaurantketens.

De verzorgingtak is georganiseerd rond Legsa (cosmetica), Dovespa & Pond's Institute (schoonheidsinstituten) en Armonea, de grootste Belgische uitbater van rusthuizen.

De belangen in de Deense zakenbank Capinordic en Carrières du Hainaut zijn buitenbeentjes. Cobepa is de co-investeerder in de Waalse steengroeve. De familie De Spoelberch is de hoofdaandeelhouder van Cobepa.