Direct naar artikelinhoud

Lieten pompt 10 miljoen euro in media-innovatie

Minister van Media en Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) richt een Media Innovatie Centrum op dat nieuwe toepassingen moet ontwikkelen voor alle Vlaamse media. Het MIC, dat een jaarlijks budget van tien miljoen euro krijgt, vervangt het Medialab van de VRT.

De opdracht om nieuwe toepassingen en diensten voor de media te ontwikkelen, ligt al sinds jaar en dag bij de VRT, dat daarvoor het Medialab opgericht heeft. De VRT krijgt van de Vlaamse regering ook een extra subsidie naast het geld dat de omroep krijgt om radio en televisie te maken. In de beheersovereenkomst tussen de regering en de VRT staat er voor 2011 een som van 4,12 miljoen euro ingeschreven voor innovatie. Alleen zorgde de VRT-stempel ervoor dat het Medialab niet door de andere mediabedrijven gebruikt wordt. Bovendien kreeg het VRT-Medialab de kritiek dat het te ver van de dagelijkse praktijk stond.

Dat moet anders, oordeelt minister van Media en Innovatie Ingrid Lieten. Op de Staten-Generaal van de Media kondigde ze gisteren de oprichting aan van het Media Innovatie Centrum (MIC). Dat centrum, dat het VRT-Medialab vervangt, moet voor alle Vlaamse mediabedrijven nieuwe technologieën ontwikkelen, zodat ze samen sterker kunnen staan tegen de buitenlandse technologiebedrijven. “De veranderingen in de sector zetten zich in een razend tempo door,” zegt Lieten. “De technologische mogelijkheden die het internet, smartphones en de iPad bieden, zijn al zo uitgebreid en hebben zo’n grote impact op het mediagebruik, dat het nodig is om samen te innoveren, willen we de Vlaamse mediasector dynamisch en gezond houden.”

Het MIC krijgt een plaatsje binnen het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie (IBBT) en zal een jaarlijks budget van ongeveer tien miljoen euro hebben. De ambitie is om in 2012 met het centrum te kunnen starten. Iedereen zal voorstellen voor nieuwe projecten en onderzoeken kunnen indienen, waarna een commissie zal oordelen of die al niet uitgevoerd zullen worden. De bedoeling is in ieder geval dat het MIC veel praktijkgerichter en dichter bij de markt zal staan dan het huidige VRT-Medialab. “De uitbouw van een Vlaams downloadplatform kan een van de ambities zijn van het MIC”, legt Lieten uit. “Zo’n platform hoeft zich niet te beperken tot de audiovisuele sector. Ik kan me voorstellen dat ook kranten en tijdschriften er hun digitale producten kunnen aanbieden.”

Wat er met het personeel van het VRT-Medialab zal gebeuren, is nog niet duidelijk. “De VRT zal nu kijken of ze nog mensen zal kunnen afvaardigen naar dat nieuwe centrum”, zegt Lot Wildemeersch, de woordvoerster van Ingrid Lieten. De plannen voor het MIC passen wel binnen het pleidooi van VRT-bazin Sandra De Preter om meer samen te werken met de andere media. De Preter liet begin dit jaar al horen dat ze voorstander was van een soort Vlaams medialab dat voor de volledige mediasector zou werken.