Direct naar artikelinhoud

Doodzieke Pinochet onverbiddelijk: geen verontschuldigingen

Zelfs met de dood in de ogen heeft de vroegere Chileense dictator Augusto Pinochet zich onverbiddelijk getoond. Hij zal de slachtoffers van zijn dictatuur (1973-'90) niet om excuses vragen, als zij zichzelf niet verontschuldigen bij de militairen. Dat liet hij zijn dochter Lucia Pinochet in een interview met de krant El Mercurio meedelen.

Opnieuw hield zijn dochter staande dat het bij het dictatoriaal geweld om een "oorlog" tussen twee kampen ging. In werkelijkheid echter vestigde Pinochet na de door hem gevoerde putsch tegen de democratisch verkozen president Salvador Allende een bewind van terreur en willekeur. Met de gebalde macht van de staat liet hij niet enkel linkse tegenstanders maar ook andersdenkenden genadeloos vervolgen en zette hij daarbij alle grondbeginselen van de rechtsstaat buiten werking.

Minstens 3.500 mensen werden omgebracht of zijn tot op heden verdwenen, tienduizenden werden gefolterd en honderdduizenden werden in ballingschap verdreven.

Pinochet ligt nog altijd in het militair hospitaal in de hoofdstad Santiago maar is aan de beterhand nadat hij zondag door een zware hartaanval werd getroffen. Lucia sprak van een "wonder".

De behandelende arts Juan Ignacio Vergara heeft laten weten dat Pinochet al van zijn bed is opgestaan, aldus de interneteditie van de Chileense krant La Tercera. Hij moet wel tot zeker vandaag op de afdeling intensieve zorg blijven.