Direct naar artikelinhoud

Geweld tussen moslims en christenen in Nigeria eist tientallen levens

In Nigeria zijn op kerstavond zeker 35 mensen omgekomen bij aanslagen op christenen die Kerst aan het vieren waren. De aanslagen zijn vrijwel zeker het werk van moslimextremisten.

De meeste slachtoffers vielen in de stad Jos, in het midden van het land, op de grens van het islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria. Dat gebied is vaak het toneel van gewelddadige botsingen tussen christenen en moslims. Hier gingen ten minste zeven bommen af, waarbij meer dan dertig mensen omkwamen. In het noorden werden in de stad Maiduguri twee kerken met brandbommen bestookt. Daarbij vielen zeker vijf doden.

De onrust komt op een moeilijk moment voor de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan, die in januari zijn kandidatuur voor de presidentschap zal proberen te bevestigen tijdens een voorverkiezing binnen de regerende Democratische Volkspartij (PDP). Jonathan, een christen uit het zuiden, probeert momenteel de bevolking achter zich te verenigen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Jonathan werd eerder dit jaar president toen zijn voorganger, een moslim, overleed. Sommige moslims binnen de regeringspartij zouden vinden dat, door dit vroegtijdige einde, moslims nog steeds recht hebben op het leveren van de partijleider en dus presidentskandidaat.

In Nigeria zijn dit jaar al zo’n duizend mensen omgekomen door geweld tussen christenen en moslims.