Direct naar artikelinhoud

Paus vraagt vergiffenis voor kindermisbruik

Paus Franciscus bood gisteren zijn excuses aan bij slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. 'Weinig verrassend', zegt Tommy Scholtes van de Bisschoppen-conferentie van België.

De paus verontschuldigde zich tijdens een ontmoeting met een delegatie van het Katholieke Bureau voor de Bescherming van Kinderen (BICE), een ngo die de rechten van het kind wereldwijd wil beschermen. "Ik wil persoonlijk om vergeving vragen voor het kwaad van het seksueel misbruik van kinderen dat door sommige priesters werd aangericht", sprak de paus. "Wij zullen geen stap achteruit zetten met betrekking tot de omgang met dit probleem en de sancties die moeten worden opgelegd. Integendeel, wij moeten nog krachtiger optreden."

Belangrijk signaal

Een belangrijk signaal, vindt Tommy Scholtes, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie van België. Al was het nieuws geen verrassing. "De excuses waren indirect aangekondigd, toen bekend werd dat de paus het BICE zou ontvangen", zegt Scholtes. "Hij heeft zo aangegeven dat hij zich niet wil neerleggen bij de problemen van seksuele misdaden binnen de kerk."

Toch zijn de excuses voor Scholtes geen voorbeeld van een nieuwe wind die door de kerk zou waaien. Scholtes: "De vorige paus heeft meermaals om vergiffenis voor het misbruik gevraagd. Ook aartsbisschop Léonard heeft dat al gedaan." Al was het wel de eerste keer dat Franciscus zelf iets over seksueel misbruik door geestelijken zei. "Laten we zeggen dat er de laatste jaren al een gunstige wind door de kerk waait. En dat die onder de nieuwe paus blijft doorwaaien."

Een recent rapport van de Verenigde Naties beschuldigde de kerk van Rome ervan dat zij haar eigen reputatie belangrijker vond dat het welzijn van kinderen. Volgens Scholtes zijn de excuses van de paus geen reactie op dat rapport. "Het Vaticaan heeft meteen na die publicatie gereageerd dat ze het rapport niet accepteerden omdat het was gebaseerd op oude cijfers. Maar de uitspraken tonen wel aan dat de paus in deze de nulgrens wil aanheffen."