Direct naar artikelinhoud

Keel doorgesneden in zijneigen kerk

Een 86-jarige Franse priester achter het altaar de keel doorsnijden: dat is de nieuwste escalatie in de terreur van IS. Minstens één dader stond bij de politie bekend voor radicalisme. De rechter vond het volstaan dat hij met een enkelband bij zijn ouders introk.

Een priester, twee gelovigen en drie kloosterzusters: meer volk was er niet aanwezig in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray in Noord-Frankrijk toen daar gisteren de ochtendmis werd opgedragen. Blijkbaar was de samenkomst symbolisch genoeg voor twee fanaten van Islamitische Staat om er gewapend met messen, een oud en onbruikbaar pistool en een namaakbom binnen te vallen. Een van de nonnen kon vluchten en vertelde achteraf aan verscheidene media hoe het drama begon.

Opeising IS

"Ze kwamen heel bruusk binnen en spraken Arabisch", aldus zuster Danielle. "Ik zag een mes en zette het op een lopen toen ze priester Jacques aanvielen. Ik weet zelfs niet of ze mij hebben gezien." Volgens de non deden de daders de priester eerst knielen en hebben ze de moord gefilmd. Dat laatste is bevestigd door een bron bij de politie. De vraag is nu of de beelden van het bloedbad naar een medeplichtige zijn doorgestuurd om als propaganda te dienen.

Zuster Danielle sloeg alarm, de politie was heel snel ter plaatse. Het duurde wel een uur voor de geweldenaren uitgeschakeld konden worden. De politie schoot hen dood toen ze buiten kwamen gestormd, luidkeels roepend: "Allahoe akbar."

In de kerk werd priester Jacques Hamel levenloos teruggevonden. Onthoofd, zeggen sommige bronnen, maar de meeste houden het op 'égorgé' - gekeeld. Een van de gelovigen liep zware verwondingen op en zweefde volgens de eerste berichten tussen leven en dood.

Het bloedbad werd ongewoon snel opgeëist door IS - 4,5 uur na de feiten. President François Hollande had nog maar net bevestigd dat het om moslimterreur ging toen het terroristische persagentschap Amaq liet weten dat de daders als 'soldaten' dienden in de rangen van het 'kalifaat'. Aanwezige politiemensen herkenden een van hen onmiddellijk als Adel Kermiche, een jongen van 19 die zelf afkomstig was uit Saint-Etienne-du-Rouvray.

Hij stond bij de veiligheidsdiensten bekend voor radicalisme sinds hij in maart vorig jaar een minderjarige naar Syrië had helpen te vertrekken. Hij vertrok die maand ook zelf, maar zijn plan om via Bulgarije en Turkije in het kalifaat te geraken, liep al in het Duitse München spaak. Hij werd uitgeleverd aan Frankrijk, waar het gerecht hem de verplichting oplegde zich iedere week te melden bij de politie.

Op 11 mei 2015 vertrok Kermiche opnieuw, met het paspoort van een neef en via het Zwitserse Genève ditmaal. Maar bij zijn aankomst in Turkije liep hij weer tegen de lamp. Omdat hij inmiddels meerderjarig was, vloog hij in Frankrijk nu wel in de cel. Zijn verblijf achter de tralies duurde tot 22 maart van dit jaar, toen hij, ondanks tegenkanting van het parket, met een enkelband naar huis werd gestuurd. Hij mocht alleen buiten van 8.30 tot 12.30 uur.

Tweede dader

Maar die tijd volstond dus om een gruweldaad te plegen. "Het verbaast me niet", zei een kennis gisteren aan de Franse tv-zender RTL. "Hij verkondigde voortdurend dat hij zoiets wilde doen. Toen we twee maanden geleden samen uit de moskee kwamen, vertelde hij zelfs uitdrukkelijk dat hij een aanslag tegen een kerk wilde plegen. Maar ik zweer op het hoofd van mijn moeder dat ik toen niet geloofde dat hij het werkelijk meende."

Over de tweede dader was er gisteren nog niets bekend, maar er werd wel een 16-jarige opgepakt omdat hij banden met de daders zou hebben gehad. H.B. woonde op amper 200 meter van de kerk en zou nooit eerder in het vizier zijn gekomen als extremist. Maar in de lente van vorig jaar vertrok zijn één jaar oudere broer A.B. wel naar Syrië. Die zou van daar uit nog geregeld met het thuisfront in contact gestaan hebben via Facebook.