Direct naar artikelinhoud

Kennismakingsgesprek 'onder vrienden'

Gisteren ontmoetten eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen en minister van Werk Kris Peeters elkaar voor het eerst in hun nieuwe functie. Een ontmoeting met een mogelijk prijskaartje van 300 miljard euro.

Zij mocht eurocommissaris worden omdat hij zich terugtrok als kandidaat-premier. Sinds de befaamde 'nacht van Thyssen' veranderde het persoonlijke politieke lot van partijgenoten Marianne Thyssen en Kris Peeters ingrijpend. Voor het eerst hebben de twee elkaar nu ook in hun nieuwe functie officieel ontmoet. Peeters was de eerste minister van Werk uit de EU die eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen mocht ontvangen op haar eerste ronde van Europa.

Beiden bevestigden dat werkgelegenheid en opleiding de prioriteiten worden in hun beleid. Het investeringsprogramma van 300 miljard dat door Commissievoorzitter Juncker werd aangekondigd om de concurrentiekracht en werkloosheid in Europa aan te pakken, sluit hierbij aan. Peeters en premier Michel zullen ervoor moeten zorgen dat België zijn deel van die 300 miljard voor infrastructuurinvesteringen binnenhaalt. Een steuntje van vrienden in de Commissie is dan welkom.

Ook op tafel lag de ambitie om een 'Europese arbeidsmarkt' te creëren. In een poging om sociale dumping vanuit Europese lageloonlanden tegen te gaan, wil Peeters Thyssen helpen ijveren voor een Europees minimumloon.