Direct naar artikelinhoud

Bret Easton Ellis triomfeert op Film Fest Gent

Gente de bien van de Colombiaan Franco Lolli heeft de Grote Prijs van Film Fest Gent gewonnen. Maar bij de bekendmaking zette juryvoorzitter Bret Easton Ellis vooral zichzelf in het spotlicht. Jan Temmerman

Bij het begin van zijn lange speech verontschuldigde Easton Ellis zich tegenover Erik Van Looy. Vorige week had hij diens film The Loft omschreven als "een van de domste films die ik ooit gezien heb", maar hij had blijkbaar niet gedacht dat zijn uitspraak voor zoveel deining zou zorgen. Toen hij naderhand persoonlijk kennis maakte met Van Looy, bleek dat best mee te vallen. Er werd zelfs een selfie gemaakt. Conclusie van Bret Easton Ellis: "I still don't like his film, but I like him."

De schrijver hield wel een cynische slag om de arm, want misschien was de vriendelijkheid van Erik Van Looy niet meer dan "the Belgian way of pretending to be kind". Even voordien had hij nog gezegd dat hij voortaan voorzichtiger wilde zijn met publieke uitspraken, maar dat het waarschijnlijk niet zou lukken. Nee dus.

Nadien had hij het over de competitie van Film Fest Gent en die was volgens hem zeer sterk. Er waren maar liefst drie films die hij uitstekend vond, ondanks het feit dat "I am usually disappointed by everything." Hij noemde de drie titels: Leviathan van de Rus Andrey Zvyagintsev, Turist van de Zweed Ruben Ostlund en Black Coal, Thin Ice van de Chinees Diao Yinan. Maar toen kwam het. De andere juryleden waren het daar niet zomaar mee eens. Zo'n deliberatie moet nu eenmaal haar democratische gang kunnen gaan en dus kon de voorzitter niet anders dan zich bij de meerderheid neerleggen.

Toen Franco Lolli zijn Grote Prijs voor Gente de bien in ontvangst kwam nemen, bedankte hij "de democratie". In het juryrapport werd de film omschreven als "een existentialistisch verhaal over het feit dat medeleven en goede wil ons niet altijd kunnen redden".