Direct naar artikelinhoud

Aanslagen in 2014

In de voorbije maanden werd het Westen wel vaker opgeschrikt door aanslagen en geweld die gelinkt werden aan extremistische moslims.

23/12
►In Nantes rijdt een automobilist met zijn bestelwagen in op de drukke kerstmarkt. Eén slachtoffer bezwijkt aan zijn verwondingen, tien anderen raken gewond. De dader kampte met psychologische problemen.

22/12
►Een autobestuurder, een 40-jarige man van Marokkaans-Algerijnse origine, maait in de stad Dijon met zijn zwarte Renault Clio een groep voetgangers neer, terwijl hij "God is groot" in het Arabisch schreeuwt.

21/12
►Bertrand Nzohaboyano, een Fransman van Burundese afkomst, valt eind december in de buurt van Tours drie agenten aan. Zij raken gewond. De dader had zich vier jaar geleden tot de islam bekeerd en had zijn Facebookpagina opgesierd met de vlag van de terreurgroep Islamitische Staat.

16/12
►Na ruim zestien uur komt er een einde aan een gijzeling in Sydney. Daarbij komen drie mensen om het leven, onder wie de 50-jarige gijzelnemer die bekendstond als de 'haatsjeik', de Iraanse Man Haron Monis.

20/11
►Drie Franse jihadisten roepen in een propagandafilmpje moslims op Frankrijk te verlaten en zich aan te sluiten bij Islamitische Staat of aanslagen in Frankrijk te plegen.

23/10
►Michael Zehaf-Bibeau, een tot de islam bekeerde man uit Québec, schiet in Ottawa op twee erewachten bij een oorlogsmonument voor de Canadese gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Een militair komt om het leven.

24/05
►In het Joods Museum in Brussel schiet de Franse islamist Mehdi Nemmouche vier mensen dood. Kort daarop kan de dader gevat worden.