Direct naar artikelinhoud

Favoriet én outsider triomferen op Brit Awards

Emeli Sandé en Ben Howard zijn de grote winnaars geworden van de jaarlijkse Brit Awards, de belangrijkste muziekprijzen over het Kanaal. Opvallend: de awards volgden braafjes de successen uit de hitparade.

Emeli Sandé was de grootste triomfator. De zangeres sleepte niet enkel de award voor beste Britse vrouwelijke soloartieste in de wacht, maar ook de meest belangrijke prijs van de hele avond: die voor beste Britse album, met haar debuutalbum Our Version of Events. Ze bedankte hiervoor in een bescheiden speech: "Ik vind mezelf een erg onwaarschijnlijke popster. Ik was een underdog. Niemand wou me tekenen. Wanneer mensen niet in je geloven, wil je hen tonen dat ze verkeerd zitten. Daarom wil ik elke underdog aanmoedigen zijn dromen te realiseren."

Ben Howard zorgde dan weer voor veel commotie met zijn twee awards; voor beste Britse mannelijke soloartiest en Britse doorbraak van het jaar. Veel mensen waren het hier niet mee eens en het regende reacties op Twitter: "Serieus, wie is Ben Howard?", en "Waarom wint hij al deze prijzen?"

Maar niemand was echt verbaasd over de overige winnaars. Coldplay werd verkozen tot beste Britse liveact en Adele's single 'Skyfall', de titelsong van de nieuwste James Bond-film, was de beste single van het afgelopen jaar. Adele bedankte voor de award met een videoboodschap vanuit Los Angeles, waar ze zich momenteel voorbereidt op haar optreden op de Oscars vankomende zondag.

Adele was niet de enige afwezige winnaar op de Brit Awards; ook The Black Keys konden niet aanwezig zijn. Zij lieten hun award voor beste internationale band ophalen door Dave Grohl van Foo Fighters. Verdere winnaars in de internationale categorieën waren Lana Del Rey, als beste internationale vrouwelijke solo artieste, en Frank Ocean, als beste internationale mannelijke soloartiest.

De Britse band Alt-J was genomineerd in drie categorieën, maar ging uiteindelijk met geen enkele prijs naar huis. De nederlaag van deze populaire maar alternatieve band weerspiegelde wellicht het best de trend in de gehele editie van deze Brit Awards: het waren de commerciële successen uit de hoogste rangen van de hitparade die ook met de awards gingen lopen.

Het gala werd afgetrapt door een optreden van Muse, vergezeld van een zestigkoppig orkest en een hele hoop vuurwerk. Verder waren er ook nog optredens van Robbie Williams, One Direction, Ben Howard, Justin Timberlake en Taylor Swift. De awardbeeldjes waren ontworpen door de Britse kunstenaar Damien Hirst.