Direct naar artikelinhoud

Kris Peeters: ‘Akkoord toetsen aan Vlaams regeerakkoord’

Volgens verschillende bronnen zouden er scenario’s circuleren om de N-VA in de Vlaamse regering te vervangen door Open Vld. Die wissel zou mogelijk moeten maken dat er compensaties worden gegeven aan de Franstaligen voor het splitsen van Brussel-Halle-Vilvoorde die de Vlaamse regering ten dele beknotten. De N-VA zou dat nooit pikken, Open Vld zou vervolgens de regering-Peeters II kunnen depanneren. Een scenario dat de liberalen bijzonder genegen zou zijn.

Minister-president Kris Peeters (CD&V) wordt door zijn partijvoorzitster Marianne Thyssen op de hoogte gehouden van de B-H-V-onderhandelingen, maar was gisteren in het Vlaams Parlement bijzonder karig met commentaar. “U kunt van mij niet verwachten dat ik reageer op iets wat niet bestaat, zijnde een akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Ik zal slechts reageren als er een akkoord is.”

Peeters benadrukte wel dat als er een akkoord komt, dat afgetoetst zal worden aan het Vlaams regeerakkoord. “Dat is het uitgangspunt.” Daar staat letterlijk in vermeld dat Vlaanderen “geen enkel initiatief zal dulden dat ertoe leidt dat het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt uitgebreid, of dat de Franse Gemeenschap bevoegdheden krijgt in Vlaanderen”. Bij de uitgelekte voorstellen van Dehaene was onder andere sprake van het uitbreiden van de bevoegdheden van de Franse Gemeenschap in de faciliteitengemeenten.