Direct naar artikelinhoud

Mohamed Elhaddouti: 'Ook nu bon vivant'

Mohamed Elhaddouti, ICT'er uit Gent is duidelijk een bon vivant: vlotte babbelaar, veel grapjes en zelfverklaarde liefhebber van zoeternijen. "Maar ook tijdens de ramadan ben ik bon vivant. De vastenmaand ervaar ik als een topmaand. Dat heeft te maken met het feit dat je lichaam gezuiverd wordt. Je onthoudt je van chips en cola."

Hoewel de junidagen warm en lang zijn en de nachtrust kort is, werkt Mohamed in deze periode gewoon door. "Het normale leven moet zijn gang kunnen gaan. Ik kom op de normale uren naar kantoor en doe hetzelfde werk als in de rest van het jaar. Ik blijf ook voetballen. Eigenlijk speel ik mijn beste matchen in de ramadan. Ik begin niet met een volle maag aan de wedstrijd, ik voel me fitter en het feit dat er op het einde van de maand enkele kilootjes af zijn, levert me enkele doelpunten extra op."

Mohamed wil ook komaf maken met het clichébeeld van de ramadan als een periode van honger en dorst. "Dit heeft niets met afzien te maken. Een knagend hongergevoel heb ik niet, ook niet in het begin. In de weken voor de ramadan bereid ik me mentaal voor op het vasten. Je bouwt als het ware een geestelijke weerstand op om de voedselschok van de eerste dagen op te vangen.

"Eigenlijk is het vasten niet zo moeilijk en dat komt omdat dit tegelijk een feestmaand is. Na zonsondergang komen we samen met familie, buren en vrienden, en op het einde van de maand is er het Suikerfeest. Naar zulke momenten kijk je uit. Ik heb er bijvoorbeeld ook geen last mee dat u tijdens dit gesprek koffie drinkt. Ik heb liever dat u normaal doet. Ik ben moslim, u niet. Iedereen zijn geloof."

Wel zegt Mohamed dat de combinatie werk-ramadan voor mensen met een arbeidsintensieve job minder evident is. "Mijn vader was textielarbeider en had het tijdens de vastenmaand wel zwaar. Ook voor mijn vrienden die in een fabriek of als bouwvakker werken, is het soms hard. Maar ik stel vast dat zij vaak goede afspraken maken met hun werkgever en collega's: een uurtje later beginnen en vroeger stoppen om dan later, tijdens drukke periodes, extra uren te kloppen. "Ik weet ook dat moslimwerknemers gemakkelijk feestdagen wisselen met hun collega's. Zo kunnen zij tijdens het Suikerfeest en het Offerfeest vrij nemen en werken zij tijdens de kerstperiode. Het is gewoon een kwestie van goede afspraken en gezond verstand."

Mohamed zegt dat hij ons gesprek graag zou afsluiten met een geruststellende boodschap: de ramadan is geen periode van problemen maar van oplossingen. "Ik merk dat er nogal wat misverstanden bestaan over de ramadan. Net zoals er veel misverstanden bestaan over de islam in het algemeen. Zeker in deze periode na de terreur lijkt alles negatief te kleuren en worden alle moslims over één kam geschoren. Ik denk dat het veel te maken heeft met de angst voor het onbekende. Maar het klopt ook wel dat moslims de schoonheid van hun cultuur best wat meer in de verf mogen zetten. Het mooiste aan de ramadan is dat het een periode van bezinning en zelfreflectie is. Zuive-ring van het lichaam, maar ook van de geest. Dit is echt een zen-periode.

"In de ramadan denk ik vooral veel na over mijn leven: ben ik wel goed bezig, wat kan er nog beter, hoe kan ik mensen nog meer helpen, welke goede daden kan ik stellen? Het is ook een periode van dankbaarheid. Dat ik aan de ramadan kan deelnemen, betekent dat mijn lichaam en geest sterk en gezond zijn. Ik wil daarover niet al te esoterisch doen, maar tijdens deze periode dringt dat besef extra tot mij door. Ik ben enorm dankbaar voor die gezondheid."