Direct naar artikelinhoud

Nepalese sherpa's klimmen niet meer

De meeste sherpa's hebben besloten om de Mount Everest te verlaten, ondanks toezeggingen van de Nepalese regering. Die kwamen er na een groot ongeluk vorige week vrijdag. Daarbij kwamen dertien sherpa's om het leven, naar drie anderen wordt nog gezocht.

Er is door de regering onder meer beloofd om een speciaal fonds in te stellen voor sherpa's die overlijden of gewond raken. De toezeggingen kwamen nadat de berggidsen eerder hadden gedreigd met stakingen. het vertrek van de meeste sherpa's betekent een ramp voor het klimseizoen op de hoogste berg ter wereld.

Duizenden Nepalezen zijn afhankelijk van de klimtoeristen, die soms tot wel 65.000 euro betalen voor een expeditie naar de top. Zonder de hulp van de sherpa's, die niet alleen gids zijn, maar ook spullen met zich meedragen en koken, is het vrijwel onmogelijk om de top te bereiken.

Na een herdenkingsdienst voor de vorige week omgekomen sherpa's zijn de opties overwogen door hun collega's, een meerderheid besloot dus te vertrekken. "Het is gewoon onmogelijk voor velen van ons om te blijven klimmen. Drie van onze vrienden liggen begraven in de sneeuw, ik kan me niet indenken dat we over hen heen stappen. We willen onze collega's eren, uit respect voor hen kunnen we niet doorgaan", zei een van hen tegen persbureau AP.

Op een van de eisen die de sherpa's onder dreiging van een staking hadden gesteld was al ingegaan: in de hoofdstad Katmandu wordt een monument opgericht ter nagedachtenis van de overleden sherpa's. Daarnaast komt er nu dus een fonds om onder meer reddingsoperaties te kunnen betalen.

De regering gaat vanaf nu ieder jaar 5 procent van de inkomsten op klimbelasting in het fonds stoppen, maakte het ministerie van Toerisme bekend. Dat is veel minder dan de 30 procent waar de sherpa's om hadden gevraagd.

Nepal verhoogt ook het bedrag dat wordt uitbetaald als er een sherpa overlijdt naar 1,5 miljoen roepie, iets meer dan 11.000 euro. Ook dit bedrag ligt een stuk lager dan de 2 miljoen roepie (bijna 15 duizend euro) die de sherpa's hadden geëist. Daarnaast wordt er extra geld beschikbaar gesteld voor de rehabilitatie van gewonden.

Ergste ongeluk ooit

Er zouden nog zo'n 400 buitenlandse klimmers met 39 klimteams en sherpa's op pad zijn. Sinds vrijdag geldt een week van rouw en tot die tijd zijn expedities naar de top uitgesteld. Als de staking was doorgegaan, zouden deze klimteams rechtsomkeer hebben gemaakt.

De lawine van vrijdag is met dertien doden de ergste in de geschiedenis van de Mount Everest. Nooit eerder kwamen bij een ongeluk op de legendarische berg zoveel mensen om het leven. De sherpa's waren de berg opgegaan om touwen gereed te maken voor andere klimmers, toen ze werden overvallen door de lawine. Dat gebeurde tussen het basiskamp en kamp 2, op een hoogte van 6.400 meter.

Elk jaar proberen honderden bergbeklimmers de top van de Mount Everest te bereiken. In 1996 vonden acht klimmers er de dood in een sneeuwstorm. Volgens schattingen hebben meer dan 4.000 klimmers sinds 1953 de top van de Mount Everest gehaald, toen waren Sherpa Tenzing Norgay en de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary als eerste boven.