Direct naar artikelinhoud

Helm van agent kussen is seksuele intimidatie

Een Italiaanse demonstrante die een kus gaf op de helm van een agent zal vervolgd worden voor seksuele intimidatie. 'Als een man het slachtoffer is, moeten we zoiets maar tolereren? Ik dacht het niet.'

Het kan snel verkeren. Werd de foto van de bewuste kus eerst geroemd als voorbeeld van vreedzaam protest, dan wordt de smakkerd nu bestempeld als omgekeerd seksisme.

Plaats delict: een demonstratie tegen een hogesnelheidslijn in Turijn, een kleine maand geleden. Te midden van een massa betogers beslist de Italiaanse Nina De Chiffre plots om een agent van de oproerpolitie op de helm te zoenen. Het beeld verspreidde zich als een lopend vuurtje op het internet, oorspronkelijk als symbool van vrede en verzoening.

Maar de politievakbond in Italië denkt daar duidelijk anders over. Zij vinden de kus allesbehalve onschuldig en dienen een klacht in tegen de 20-jarige betoogster. "Dit is seksuele intimidatie en belediging van een officier", zegt Franco Maccari van de politievakbond aan de Italiaanse krant La Repubblica.

Maccari gaat ervan uit dat de klacht uitmondt in een serieus onderzoek. "Als de agent in kwestie haar had gekust, dan zou Wereldoorlog III zijn uitgebroken. De betoogster zou moord en brand hebben geschreeuwd. Maar als zij dat doet bij een man die gewoon aan het werk is, moet dat maar getolereerd worden? Ik dacht het niet."

De Chiffre lijkt niet echt onder de indruk. Op Facebook geeft de studente onomwonden toe dat ze allesbehalve vredelievende bedoelingen had. "Niks vredesboodschap. Ik zou al die vreselijke varkens ondersteboven hangen." De demonstrante zegt dat ze net voor de kus had gezien hoe verschillende agenten zwaar tekeer gingen tegen betogers, en er zelfs fysiek geweld werd gebruikt. "Ik wilde iets doen. Daarom kuste ik de agent en likte ik zijn helm. Ik wist dat hij moeilijk kon reageren."

Onschuldig verzet of seksuele intimidatie? "Die intimidatieklacht lijkt me wat overtrokken", reageert Vera Claes van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Al komt omgekeerd seksisme wel degelijk voor, zegt Claes. "De maatschappij is daar tegenwoordig alerter voor, en dat is positief. Als we streven naar gelijkheid van mannen en vrouwen, dan werkt dat in beide richtingen. Als er een klacht is, moet die altijd objectief onderzocht worden. De vraag is alleen: wat is seksuele intimidatie? Persoonlijk deed deze foto me eerder denken aan de anjers die betogers in geweerlopen plaatsten, en niet aan intimidatie."