Direct naar artikelinhoud

Vooral subsidies creëren nieuwe jobs

De jobs die er in ons land bijkomen, worden voor een groot deel door de overheid gesubsidieerd. Tussen 2007 en 2011 steeg de gesubsidieerde werkgelegenheid met 17,2 procent. Het totaal aantal jobs nam toen met 3,8 procent toe.

De overheid subsidieert de werkgelegenheid op verschillende manieren. Zo investeert ons land zwaar in de sector van de dienstencheques, maar daarnaast zijn er nog tal van maatregelen, waaronder de RSZ-doelgroepkortingen voor langdurig werklozen, oudere werknemers, jonge werknemers...

In 2007 had zo 29,4 procent van de loontrekkenden en ambtenaren een gesubsidieerde job. In totaal waren ze toen met iets meer meer dan 1 miljoen. De groep groeide in vier jaar tijd aan tot 34,6 procent van alle (niet-zelfstandige) werknemers. In 2011 ging dat om meer dan 1,3 miljoen jobs, of 34,6 procent van de overheidsadministratie en de loontrekkenden. Het aandeel groeide in vier jaar tijd dus met meer dan 5 procent.

Tussen 2007 en 2011 is de gesubsidieerde werkgelegenheid op zich met 17,2 procent toegenomen. Dit blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Zuhal Demir opvroeg bij minister van Werk Monica De Coninck (sp.a). Ter vergelijking: de totale binnenlandse werkgelegenheid nam in ons land in dezelfde periode toe van 4.382.600 jobs naar 4.547.300, een stijging van 3,8 procent.

N-VA ziet daarin een scheeftrekking. "De forse toename van het aantal door de federale overheid gesubsidieerde jobs plaatst een belangrijke kanttekening bij de cijfers over de gerealiseerde jobcreatie in ons land", zegt Kamerlid Demir. "De federale regering wil ons graag in de illusie laten leven dat onze economie en arbeidsmarkt de crisis goed hebben doorstaan, maar dat klopt niet. De overheid maakt jobs, en dat is uiteindelijk hun functie niet. Wel moet de overheid zuurstof geven."

Daarom herhaalt N-VA zijn vraag om een algemene loonkostenverlaging door te voeren. Demir: "Vandaag is er een lappendeken van diverse RSZ-kortingen. Daarmee geeft de federale regering eigenlijk toe dat er een probleem is met de loonkosten. Doe dan een algemene inspanning, in plaats van twintig maatregelen waar niemand nog aan uit kan." N-VA is niet tegen subsidies, maakt Demir nog duidelijk. "Waar nodig moet er een duw in de rug worden gegeven, maar dan tijdelijk en niet structureel."