Direct naar artikelinhoud

Deutsche Bank vervolgd

Het parket van Brussel zal Deutsche Bank dagvaarden voor de correctionele rechtbank voor het bedriegen van haar cliënten die intekenden op producten van het failliete Lehman Brothers. Nog voor juli komt Deutsche Bank, net als Citibank, voor de strafrechter.

Brussels parket pakt bank hard aan in zaak van beleggingen Lehman Brothers

BRUSSEL l Bij de verkoop van Lehman Brothersbeleggingen zou Deutsche Bank zijn cliënten hebben misleid. Het gaat om zo’n 3.800 cliënten. De bank zou ook inbreuken gepleegd hebben op de wet op de handelspraktijken.

Tal van banken en verzekeringen verkochten destijds in ons land producten van de als ijzersterk beschouwde Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Maar toen die bank over de kop ging eind 2008, bleven de klanten gedupeerd achter. Deutsche Bank was in België samen met Citibank een van de actiefste partijen in de verkoop van Lehmanproducten. Enkele banken beloofden vrijwel meteen een schadeloosstelling, maar Citibank en Deutsche Bank kwamen pas veel later met een regeling. Het parket startte een onderzoek naar de manier waarop de twee Lehmanstukken verkochten.

De geplande rechtszaak tegen Deutsche Bank zal in grote lijnen overeenkomen met die tegen Citibank. Alleen de context verschilt wat, gelet op het kleinere aantal verkochte producten bij Deutsche Bank. Ook zou het parket in het strafdossier tegen Deutsche Bank onvoldoende aanwijzingen hebben gevonden om de bank ook te dagvaarden voor witwassen.

Intussen is al zeker driekwart van de klanten van Deutsche Bank België die producten kochten van het failliete Lehman Brothers, ingegaan op de procedure die de bank uitwerkte om hun schade te beperken.

In februari dit jaar kwam Deutsche Bank nog over de brug met een procedure om het leed te verzachten voor de klanten die gedupeerd raakten door de ondergang van Lehman Brothers.

De procedure houdt in dat klanten hun stukken verkopen aan de bank tegen de koers van de secundaire markt die zich intussen heeft gevormd voor de producten. Concreet gaat het om 30,5 en 33 procent van de nominale waarde, naargelang het soort. Deutsche Bank belooft ook het verschil uit te betalen als de obligaties op het einde van de vereffening van Lehman meer waard blijken te zijn.

De procedure kon na drie weken al 75 procent van de zowat 3.800 Lehmankopers over de streep trekken. Voor de rest geldt er geen deadline.

Voor welk bedrag de klanten staan die al op het voorstel ingingen, is niet bekend. De 3.800 betrokkenen investeerden zo’n 65 miljoen euro in de producten.

Citibank werkte eerder een regeling uit die de vorm van een echte dading aannam. Die dading werd aanvaard door 97 procent van de betrokken klanten. Tegen de bank loopt al een strafproces. Nu komt er dus ook een proces tegen Deutsche Bank.

In een reactie zegt Deutsche Bank de beslissing van het Brusselse parket te betreuren. De bank herhaalt dat zij in dit dossier “correct en te goeder trouw heeft gehandeld”. De bank heeft daarom “het volste vertrouwen” in de afloop van de rechtszaak en zegt de aantijgingen te zullen weerleggen. Deutsche Bank bevestigt ten slotte dat de rechtszaak geen gevolgen heeft voor de eerder gemaakte engagementen van de bank ten opzichte van haar cliënten.