Direct naar artikelinhoud

'Joods Actueel' uit kritiek op experte Broederlijk Delen

Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, reageerde gisteren in De afspraak op de uitwijzing van Brigitte Herremans. Herremans, gekend als Midden Oosten-experte voor Broederlijk Delen en Pax Christi, werd vorig weekend Israël uitgewezen en mag het land de komende tien jaar niet meer in. Freilich noemt Herremans "een wolf in schapenvacht".

Freilich hekelt het feit dat Broederlijk Delen en in het bijzonder Herremans uitsluitend naar Israël wijzen als schuldige voor het conflict. "Ook als Herremans een lezing geeft over Israël is er nauwelijks iets te horen over de zelfmoordaanslagen van Hamas of over het feit dat Palestijnse politici de Joodse staat geen bestaan gunnen", klinkt het. Herremans organiseert al geruime tijd reizen naar de Palestijnse gebieden en Israël. "Maar het gaat eigenlijk om het verstrekken van zeer eenzijdige informatie over het conflict", stelt Joods Actueel.

De uitwijzing gebeurde volgens de Israëlische ambassade om veiligheidsredenen, zegt Freilich. Luchthavens in Israël vallen onder specifieke veiligheidsmaatregelen. Hoewel Herremans zich ten volste bewust was van de gevolgen, besliste ze om een politiek statement te maken.