Direct naar artikelinhoud

Israël knalt Gaza aan flarden

Het dodental van de militaire operatie van Israël in de Gazastrook stond bij het ter perse gaan op zeker 83. Volgens hulpdiensten in de Gazastrook zijn daarnaast al meer dan 550 mensen gewond geraakt. Een derde zouden burgers zijn. Egypte heeft zijn grens opengesteld voor gewonde Palestijnen.

Het gaat om de grensovergang bij de plaats Rafah, die de Gazastrook met Egypte verbindt. De grens was vorig jaar om veiligheidsredenen gesloten, maar is door de autoriteiten in Caïro tijdelijk opgesteld zodat Palestijnse gewonden behandeld kunnen worden in Egyptische ziekenhuizen.

De woordvoerder van het bestuur van de provincie Noord-Sinaï zei dat de grensovergang openblijft zolang de vijandelijkheden tussen Israël en de militante islamitische beweging Hamas, die in de Gazastrook aan de macht is, voortduren.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties roept Israël en Hamas op de wapens neer te leggen. "Het is nu meer dan ooit nodig om een gemeenschappelijke basis te vinden en terug te keren naar vrede en een staakt-het-vuren", zei Ban gisteren tegen de Veiligheidsraad. "Het is onaanvaardbaar voor burgers aan beide kanten dat ze permanent in angst voor de volgende luchtaanval moeten leven", aldus de VN-chef. "Het doet me pijn, en het zou ons allen pijn moeten doen, dat we dezelfde omstandigheden meemaken die we nog zo goed kennen uit de laatste twee Gaza-oorlogen."

Israël heeft in de nacht van woensdag op donderdag meer dan driehonderd doelwitten van Hamas in Gaza bestookt. Het ging daarbij om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen, zo meldt het leger.

Het totale aantal doelen dat is getroffen ligt volgens Israël op 750. In Gaza werd onder andere een auto geraakt waarin drie jihadistische Palestijnen zouden hebben gezeten.

Volgens de autoriteiten in Gaza kwamen er acht gezinsleden om toen een woonhuis in het zuiden van de Gazastrook werd getroffen.

Israël beticht de militanten ervan bewust burgerlevens te riskeren door dekking te zoeken in woongebieden. Het leger heeft de afgelopen dagen huizen van militanten onder vuur genomen, maar zegt voor een aanval altijd de bewoners op te roepen te vluchten.

Hamas blijft ondertussen doorgaan met het bestoken van Israëlisch grondgebied. Palestijnse opstandelingen hebben de afgelopen dagen al honderden raketten afgevuurd. Tot slachtoffers leidde dat tot dusverre niet. Ten zuiden van Tel Aviv belandden restanten van een raket in een benzinestation. Het projectiel was even daarvoor door het Israëlische raketschild Iron Dome uit de lucht geschoten.

Israël heeft 20.000 reservisten opgeroepen, maar een aanval over land is een laatste optie, aldus een Israëlische legerwoordvoerder.

Palestijnse doden en 550 gewonden tegenover 0 Israëlische slachtoffers, dat was de balans gisteren