Direct naar artikelinhoud

Broer De Wever hekelt Patriot Act

Bruno De Wever, historicus en de oudste broer van Bart De Wever, waarschuwt voor de Patriot Act die de N-VA wil doorduwen. 'Ze willen wetten maken waarvan hun grootouders slachtoffer zijn geweest.'

Deze zomer opperde Bart De Wever de idee voor een Belgische Patriot Act, een reeks antiterreurmaatregelen. De Antwerpse burgervader wil onder meer potentieel gevaarlijke personen kunnen opsluiten, zonder dat die door het gerecht worden verdacht.

Socioloog Luc Huyse trok in deze krant (DM 24/8) de parallel met de bijzondere besluitwet van september 1945. Mensen die niets gedaan hadden, maar wel gesympathiseerd hadden met de Duitsers, werden zonder gerechtelijke tussenkomst opgesloten.

Volgens Bruno De Wever gaat de vergelijking perfect op. "Wat Huyse zegt, dat de N-VA nu in wezen dezelfde maatregelen voorstelt die destijds de levenslange rancune van vele Vlamingen tegen de Belgische staat hebben veroorzaakt, is juist. Men stelt voor waar men ooit zelf slachtoffer van is geweest", zegt de historicus in Humo.

"Het gaat niet alleen over preventief opsluiten zonder rechterlijk bevel, maar ook over het afnemen van burgerrechten tot en met het verbod op publiceren van je eigen ideeën. Indertijd was dat gericht tegen 'foute' Vlaams-nationale denkers en journalisten, dan zou je toch verwachten dat uitgerekend hun politieke erfgenamen gevoelig zouden zijn voor het mogelijke misbruik ervan?"