Direct naar artikelinhoud

Anderlechtaanwinst Molins vier tot zes maanden out

Anderlecht kreeg zaterdagavond een zware klap te verwerken. Een kwartier voor tijd van de eerste oefenwedstrijd tegen FC Knokke werd de Zweedse aanwinst Guillermo Molins op een draagberrie van het veld gedragen. In een onschuldig duel liep Molins een zware knieblessure op. De diagnose die in het UZ van Jette werd gemaakt was onverbiddelijk: gescheurde voorste kruisbanden. Molins zal vier tot zes maanden onbeschikbaar zijn.

De feiten: Guillermo Molins speelde net als de andere aanwinsten, Samuel en Safari, de tweede helft op Knokke. Molins speelde rechtsmidden en toonde in zijn eerste spelminuten in het Anderlechtshirt meteen kwaliteit en persoonlijkheid: een man met uitstraling waarvan er vandaag niet te veel rondlopen in het Vanden Stock stadion. "De beste transfer die Anderlecht deze zomer realiseerde", was een veelgehoorde opmerking binnen de paars-witte staf.

Zaterdag in Knokke, rond de 75ste minuut, slalomde Molins vanop zijn rechterkant door de plaatselijke defensie. Zijn laatste passen leken op die van een hinkstapspringer. Met zijn volle gewicht op het linkersteunbeen zakte Molins plots door zijn knie. Zijn lichaamstaal deed meteen het ergste vrezen. Ariël Jacobs zag de bui hangen.

Op een draagberrie werd Molins van het veld gedragen en hij ging meteen richting AZ Onze Lieve Vrouw Ter Linde in Knokke voor een scanneronderzoek. Daar bleek de radiografieafdeling tijdens de weekends niet bemand waardoor er meteen naar het UZ van Jette werd doorgerreden. De dokters stelden de onverbiddelijke diagnose vast: gescheurde voorste kruisbanden.

Molins moet worden geopereerd, daar kan hij niet aan ontsnappen. De operatie moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd om zo weinig mogelijk tijd te verliezen in het revalidatieproces. Vandaag wordt nog extra onderzoek van het letsel uitgevoerd en wordt bepaald waar, wanneer en door wie de operatie zal worden uitgevoerd.

Bijkomend onderzoek

Het bijkomend onderzoek moet uitmaken hoe ernstig de scheur is, maar bij een letsel aan de voorste kruisbanden moet op een revalidatie van vier tot zes maanden gerekend worden.

Molins was naar verluidt behoorlijk aangedaan door de diagnose van de dokters van het UZ maar vond zijn strijdlust ook gauw weer terug na een gesprek met clubkiné Jochen De Coene en een telefoontje met Pär Zetterberg.

"Guillermo heeft me zaterdagavond na het voorval meteen gebeld", zei Zetterberg gisteren vanuit Zweden. "Hij klonk aangeslagen en had serieus pijn. Hij keek echt uit naar zijn eerste wedstrijd met Anderlecht. Zijn eerste week in het Astridpark was perfect verlopen. Hij was heel goed opgevangen, zei hij, en was in een goeie en sterke groep terechtgekomen. Hij had er echt zin in. En dan gebeurt zoiets. Guillermo heeft me ook gevraagd naar de medische begeleiding in België en bij Anderlecht. Ik heb hem meteen gerustgesteld dat hij in een goeie omgeving zat. Ik heb hem over dokter Martens en dokter Declercq verteld. Zij hebben mij allebei geopereerd én mijn carrière gered. Ik ben zelf ook aan de voorste kruisbanden van beide knieën geopereerd. De eerste keer was in het seizoen 88-89. Toen heb ik zes maanden aan de kant gestaan. De tweede keer was in februari 1994, net voor het WK in Amerika. Toen speelde ik al na 3,5 maand opnieuw mijn eerste wedstrijd met de reserven. Jammer genoeg kwam het WK toen net iets te vroeg. Maar Guillermo moet geen schrik hebben, hij komt hier wel weer bovenop zonder blijvend letsel", aldus een geruststellende Zetterberg.

De blessure van Molins is een zware slag voor het sportieve beleid van Anderlecht. De komst van Molins maakte de weg vrij voor een lucratieve transfer van Jonathan Legear (naar Grozny of PSG). De maandenlange onbeschikbaarheid van Molins zou kunnen betekenen dat Legear pas tijdens de winter naar het buitenland zou kunnen trekken.