Direct naar artikelinhoud

Eurocrisis slaat nu ook toe op Wall Street

De eurocrisis eist een volgend slachtoffer. Het effectenhuis MF Global vroeg bij een New Yorkse rechter bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Met een begroting van ruim 30 miljard euro belooft het een van de grootste faillissementen uit de Amerikaanse geschiedenis te worden.

Vorige week kwam MF Global in de problemen toen bleek dat het stevig had gegokt op risicovolle Italiaanse, Belgische en Spaanse staatsobligaties. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de status van het bedrijf naar 'junk'. Gedurende de week en ook maandag nog haalden klanten massaal hun geld weg bij het handelshuis, in totaal veel meer dan MF Global direct beschikbaar heeft. Maandag kwam daar nog eens bij dat de Federale Bank, waarvoor MF Global een van de officiële handelaren is, de banden verbrak.

Technisch gezien is MF Global nog steeds solvabel. Hoewel er niet meteen genoeg cash beschikbaar is, zijn de schulden die het bedrijf heeft uitstaan lager dan de verplichtingen. Het hele weekend was de top van MF Global naarstig op zoek naar potentiële kopers die het bedrijf in zijn geheel of in stukken willen overnemen. Verschillende namen deden de ronde, maar om te voorkomen dat er een faillissement volgt voor er een nieuwe eigenaar zou zijn, vroeg topman Jon Corzine (64) de zogenoemde 'Chapter 11'-status aan.

Leedvermaak

De persoon van Corzine is in zakelijke media vaak een bron van ingehouden leedvermaak. Als liefhebber van grote en riskante beleggingen bezorgde de oud-topman van Goldman Sachs de zakenbank een aantal indrukwekkende tegenvallers. Zo liep de winst van de fixed income group onder zijn leiding met 80 procent terug en liet hij zijn handelaren op grote schaal roebels houden, terwijl de bank zelf adviseerde ze te verkopen. Groot verlies was het gevolg.

Zijn laatste avontuur bij Goldman liep ook slecht af. Hij probeerde een hedgefonds te helpen dat geplaagd werd door te veel schuld en te weinig cash - ironisch genoeg hetzelfde probleem dat nu MF Global de das omdoet.

Corzine verliet Goldman - volgens sommige bronnen werd hij weggestuurd - om in de politiek te gaan. Hij werd senator en later verkozen als gouverneur van New Jersey. Ook in die periode kende hij tegenslag. Als gevolg van een auto-ongeluk bracht hij twee weken van zijn ambtstermijn in het ziekenhuis door. Corzine was met zijn SUV met meer dan 100 kilometer per uur van de weg geraakt, zonder dat hij een veiligheidsgordel droeg.

In 2010 keerde hij als baas van MF Global terug op Wall Street. Met een agressieve risicovolle manier van beleggen wilde hij het meer dan 200 jaar oude handelshuis omvormen tot een mini-Goldman Sachs. Die tactiek was weinig succesvol. Vorig kwartaal moest het bedrijf een recordverlies rapporteren van 186 miljoen dollar (136 miljoen euro).

Voorbode van grotere ramp

MF Global is na Dexiabank de tweede financiële instelling die door de eurocrisis dreigt om te vallen. Dexia werd gered door de Franse en Belgische staat. Aangezien een faillissement van MF Global geen directe bedreiging voor het financiële systeem betekent, is er geen overheid die voor het effectenhuis in de bres springt.

"Het goede nieuws is dat MF Global niet groot genoeg is om het financiële systeem aan het wankelen te krijgen", schreef BBC-commentator Robert Peston. Maar hij vreest dat MF Global en Dexia slechts de aankondiging zijn van een grotere ramp. "Zij zijn als de kanaries die mijnwerkers vroeger meenamen in de schacht." Overleed de relatief zwakke kanarie, dan dreigde een aardgaswolk of zuurstofgebrek en zouden er weleens veel meer slachtoffers kunnen vallen, waarschuwde Peston.