Direct naar artikelinhoud

Kampioen jaagt op Onyekuru

Anderlecht wil de komende week doordrukken voor Henry Onyekuru. Met Eupen, dat 8 miljoen euro vraagt voor 70 procent van de transferrechten, is er nog geen akkoord. Ook Club Brugge heeft nog een sprankeltje hoop om de Nigeriaan binnen te halen.

Henry Onyekuru (19) scoorde zaterdag doelpunt nummer 21 en 22 van de competitie. Net niet voldoende om Lukasz Teodorczyk, die meer uitdoelpunten gemaakt heeft, van de troon te stoten. Maar dat maakt de geïnteresseerde clubs niet veel uit. Onyekuru staat op de radar van verschillende Engelse clubs.

"Ik droom van Engeland", gaf de aanvaller na de match tegen Roeselare aan. Alleen: een werkvergunning krijgt de Nigeriaan zo goed als zeker niet in de Premier League. Daarvoor heeft hij te weinig interlands gespeeld - Onyekuru werd pas voor het eerst opgeroepen voor zijn land. De Premier League durft wel eens een uitzondering te maken voor spelers die voor een enorm bedrag of salaris getransfereerd worden, maar ook aan die criteria voldoet de Nigeriaan zo goed als zeker niet, al proberen Newcastle en West Ham om nog een achterpoortje te zoeken.

De Belgische topclubs komen daardoor uitdrukkelijk in het vizier. Achter de schermen speelt zich een strijd af tussen Anderlecht en Club Brugge om zijn handtekening - zoals in wel meerdere dossiers deze transferzomer (Rits, Vanlerberghe). De Brusselaars zien Onyekuru in eerste instantie als vervanger van Frank Acheampong, die zo goed als zeker naar Engeland trekt. Maar Onyekuru, snel en erg technisch, heeft het voordeel dat hij ook als centrumspits uit de voeten kan. Een plan B voor Teodorczyk dus, iets wat dit seizoen op moeilijke momenten te vaak ontbrak.

Club Brugge wil Onyekuru dan weer als mogelijke vervanger van José Izquierdo, die zo goed als zeker zijn laatste match voor blauw-zwart gespeeld heeft. Maar in dit dossier is paars-wit wel de uitgesproken favoriet. Als hij niet naar een topcompetitie kan, dan is de ambitie van Onyekuru wel om volgend seizoen Champions League te spelen. Aangezien Anderlecht al zeker is van de poulefase, heeft het een serieuze streep voor op Club Brugge, dat door de winst tegen AA Gent wel voorrondes speelt en dus ook een sprankeltje hoop blijft houden. "Het kan goed zijn dat ik in België blijf. Club Brugge wil me, maar voor mijn ontwikkeling als voetballer zou aantreden in de Champions League een geweldige boost betekenen." Een hint dat zijn voorkeur toch in Brussel ligt.

Eupen in sterke onderhandelingspositie

Anderlecht is alleszins al zo goed als rond met de speler. Op clubniveau belooft het een lastiger dossier te worden. Eupen vraagt een transfersom van 8 miljoen euro voor 70 procent van de transferrechten. Voor 80 procent wordt dat 9 miljoen, 90 procent maar liefst 10 miljoen. Anderlecht zou proberen om de prijs te drukken naar een bedrag tussen de 5 en de 6 miljoen euro.

Vraag is of Eupen daar vrede mee kan nemen. De ploeg uit de Oostkantons is eigendom van Aspire. Het is niet de prioriteit van de Qatarezen om zo veel mogelijk geld te verdienen, het draait minstens evenzeer om prestige. Vandaar dat er geregeld spelers van hun academies naar Barcelona B trekken. Maar het maakt ook dat Eupen in een sterke onderhandelingspositie zit. Het moet niet per se verkopen.

Onyekuru, die afgelopen winter een week wegbleef van de winterstage in de hoop een transfer naar Celtic af te dwingen, wil wel vertrekken. De kans is dus reëel dat Eupen de komende weken een akkoord vindt. Met Anderlecht, Club Brugge of toch nog een derde hond?