Direct naar artikelinhoud

'U komt een ID-kaart halen? Wilt u orgaandonor zijn?'

Iedereen die in het gemeentehuis langskomt voor een nieuwe identiteitskaart, moet gevraagd worden om orgaandonor te worden. Dat stelt Vincent Van Quickenborne voor.

Momenteel zijn alle Belgen automatisch orgaandonor, tenzij ze expliciet anders aangeven. Enige voorwaarde is dat na het overlijden toestemming gevraagd moet worden aan de familieleden. "Al te vaak stuit dat nog op een weigering", zegt Van Quickenborne. "Niet helemaal onlogisch, gezien de grote emoties van het moment."

Om dat te vermijden kun je nu al tijdens je leven zélf de beslissing nemen. Daarvoor moet je gewoon even langsgaan bij het gemeentehuis om je aan te melden als orgaandonor.

Bedenktijd

"Dat aantal moet omhoog", vindt de liberaal. "Voor harttransplantaties is het nu nog te lang wachten." Zijn voorstel: elke keer als je een nieuwe identiteitskaart aanvraagt in het gemeentehuis, krijg je die vraag automatisch voorgesteld. "Op die manier kunnen we veel meer mensen bereiken."

Ook wil hij dat de burger zich spontaan kan melden via e-gezondheid, het onlineplatform van de overheid.

Zijn partijgenote en minister van Volksgezondheid Maggie De Block juicht het voorstel toe. "Die aanpak geeft je ook enige bedenktijd", zegt haar woordvoerster Els Cleemput. "Pas een week na je aanvraag mag je je identiteitskaart gaan halen." De Block wil wel het initiatief bij het parlement laten. Het gaat om een ethische kwestie, en beslissingen daarover worden traditioneel niet door de regering opgelegd. Van Quickenborne heeft daarom nu met enkele partijgenoten een resolutie ingediend in het parlement en hoopt ook snel de andere meerderheidspartijen te overtuigen.

Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA), verantwoordelijk voor de uitgifte van identiteitskaarten, toont zich alvast bereid de kwestie te onderzoeken.