Direct naar artikelinhoud

Dewael laat Grote Moskee onderzoeken

De parlementaire onderzoekscommissie 22 maart is het beu dat de Grote Moskee in Brussel haar aan het lijntje houdt. Voorzitter Patrick Dewael (Open Vld) schakelt de veiligheidsdiensten en experts in om klaarheid te scheppen over mogelijke linken met terreur.

De Grote Moskee in Brussel ligt al langer onder vuur. Het gebedshuis in het Jubelpark liet zich niet erkennen en wordt in grote mate gefinancierd vanuit Saudi-Arabië. Er wordt een erg conservatieve vorm van islam gepredikt, het wahabisme.

Toen eerst de imam en later de directeur kwamen getuigen in de onderzoekscommissie 22 maart, lieten ze de commissieleden verbouwereerd achter. Op belangrijke vragen kwam geen antwoord, meerdere keren spraken ze zichzelf tegen. "Dit is een kaakslag voor onze commissie, een getuige onwaardig", verklaarde voorzitter Patrick Dewael over de getuigenis van de directeur.

Omdat de commissie het beu is om aan het lijntje gehouden te worden, schakelt ze een versnelling hoger. Dewael vraagt meer uitleg bij antiterreurorgaan OCAD, de Staatsveiligheid en het federaal parket. Ze kregen vorige week een brief met specifieke vragen in de bus.

Dewael wil van de veiligheidsdiensten weten of de moskee een rol heeft gespeeld in de radicalisering van een aantal Syrië-strijders. Volgens een veiligheidsrapport uit 2015 blijkt dat er "geen grote problemen zijn met radicalisme", toch kunnen volgens de Staatsveiligheid 27 Syrië-strijders op een of andere manier in verband gebracht worden met de moskee. Een handvol onder hen zou er ook les gevolgd hebben.

De directeur gaf verwarrende signalen daarover in de commissie. Eerst had hij geen weet van radicalisering, later herinnerde hij zich één geval. Er komen zoveel mensen over de vloer, argumenteerde hij. De commissie hoopt eindelijk op duidelijkheid.

Er zijn ook vragen over wat er met het geld gebeurt dat de moskee binnenkrijgt vanuit Saudi-Arabië. Dat wordt onder meer doorgestort naar een aantal vzw's. Maar zijn die allemaal koosjer? Transparant is het in elk geval niet. Dewael vraagt bij de politie meer details op.

Tegelijk is er een reeks brieven vertrokken naar experts, academici en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap. Daarin wordt gepeild naar de invloed van de Grote Moskee op de rest van de moslims in ons land. Ook probeert de commissie exact te achterhalen hoe radicaal het gedachtegoed van de moskee precies is.

Meineed

Met deze demarche hoopt Patrick Dewael munitie te verzamelen om de vertegenwoordigers van de Grote Moskee klem te zetten. Nog eens bij hen aandringen om extra uitleg heeft weinig zin, beseft hij, vandaar dat via deze weg de druk wordt verhoogd.

De antwoorden van experts en veiligheidsdiensten moeten tegen begin volgende week binnen zijn. Als er effectief bezwarende elementen opduiken, moeten de vertegenwoordigers van de Grote Moskee mogelijk opnieuw verschijnen.

Tegelijk laat Dewael onderzoeken of de directeur en de imam geen meineed hebben gepleegd. Hun verklaringen strookten niet altijd met eerdere bevindingen van de commissie. "Ik laat deze zaak niet los", besluit Dewael. Bij de Grote Moskee was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

De onderzoekscommissie zit in de laatste rechte lijn. Het openingsluik, over de hulpdiensten, werd afgelopen zomer afgerond. Nu krijgen de commissieleden de eerste schriftelijke conclusies doorgestuurd over de werking van de veiligheidsdiensten. De teksten, opgesteld door de experts, zullen in de eerste twee weken na de paasvakantie verder uitgediscussieerd worden in de commissie.

Het luik radicalisering, waaronder ook het dossier van de Grote Moskee valt, zal niet klaar zijn voor de deadline van eind april. Ten laatste tegen de zomer moet ook dat hoofdstuk afgerond zijn.